Belföld

Jövőre több kormányablak lesz Csongrád megyében

Rétvári Bence szerint a jelenlegi kormányablakok és okmányirodák mellett újak is nyílnak.

Széles körű egyeztetés és konzultáció előzi meg a az államigazgatás új rendszerének kialakítását, a kormányzat célja, hogy konszenzus alakuljon ki a kérdésben – jelentette ki Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szegeden.

A járások kialakításával kapcsolatban széles körű egyeztetést indított a közigazgatási tárca, és a törvény benyújtását is elhalasztotta egy héttel, hogy minél több konzultáció előzhesse meg a javaslat elkészültét – mondta a kereszténydemokrata politikus a Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

A húsz megyei és a 2013 januárjában létrejövő mintegy százhetvenöt járási kormányhivatal dolga a helyben adódó állami feladatok hatékony elvégzése lesz – mondta az államtitkár.

Rétvári Bence rámutatott, a közigazgatás és államigazgatás átalakítása ütemezett. A folyamat 2010 őszén a törvényességi felügyeletet ellátó közigazgatási hivatalok megalakításával kezdődött, majd 2011. január 1-jétől kialakították a tizennégy szakigazgatási szervet magába olvasztó megyei kormányhivatalokat. Ez a tizenhárom hónapja működő rendszer az adminisztrációs terhek csökkentésével már érezhető versenyelőnyt jelent a hazai vállalkozásoknak – tette hozzá.

A következő lépcsőfokot a megyei intézmények átvétele jelentette idén év elején. A folyamat befejezése, a járási kormányhivatalok kialakítása lesz 2013 januárjában, illetve a települési önkormányzatok intézményeinek átadása, egy később elfogadandó jogszabály alapján, a járási kormányhivataloknak, illetve megyei intézményfenntartó központoknak – mondta a politikus.

Jövő év elejétől a jelenleginél több kormányablak szolgálja ki a lakosságot, ahol az átlagos ügyek szinte mindegyike elintézhető lesz majd – közölte az államtitkár.

Az ügyintézés helye is közelebb kerül az emberekhez. A jelenlegi kormányablakok és okmányirodák mellett újak is nyílnak majd. A közigazgatási tárca keresi azokat az állami tulajdonú ingatlanokat, melyek közösségi közlekedéssel jól megközelíthetőek, ilyenek lehetnek például a pályaudvarok üresen álló várótermei – tudatta Rétvári Bence.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik