Belföld

Helyreigazítást kért a Pécsi Tudományegyetem

A helyreigazítást is közreadjuk, hiszen információink - szándékunk ellenére - egyoldalúak voltak.

Az egyetem osztályvezetője az alábbiakat küldte el szerkesztőségünkbe:

A PTE TTK sérelmezi, hogy az intézményt érintő és azt rossz színben feltüntető hír anélkül jelent meg (szerző, forrás megjelölése nélkül), hogy a karral felvették volna a kapcsolatot és kérték volna a témával kapcsolatos véleményét. A megjelent írás több helyen pontatlanságokat tartalmaz, vagy valótlan tényeket állít. A valós tények a következők:
A PTE karain különböző időpontokban indulnak a tantárgyfelvételek, február 3-án 16 órakor a TTK meghatározott szakjain (FSZ és nappali tagozatos alapképzések, osztatlan képzések) indult el a tantárgyfelvétel. A tantárgyfelvételi időszak nem 5-10 perces, hanem legalább egy hét időtartamban zajlik. Kétségtelen, hogy néhány kedvelt választható tantárgy felvételénél a gyorsaság dönt, néhány percen belül betelik egy-egy ilyen kurzus. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a TTK-n a kötelező tantárgyak esetében nincs létszámkorlát, a kötelező tantárgyakat a felvétel időpontjától függetlenül minden hallgató fel tudja venni. A gyakorlatokon, szemináriumokon szükség esetén újabb csoportot indítunk.
Fentiek alapján teljesen alaptalan az az állítás, hogy „… aki csak pár perccel később lép be, már az általa tervezett tantárgyak jelentős részét nem tudja felvenni.”
Továbbá valótlan az az állítás, hogy „… az egyetem tanulóinak jelentős része még szombat délben sem járt sikerrel.” Február 3-án, pénteken 16 és 24 óra között a TTK hallgatói 16759 kurzust vettek fel sikeresen, majd a következő két napban további 3192 kurzust.
A Természettudományi Kar visszautasítja a cikk állítását, mely szerint „Teljes a káosz az egyetemen, legalábbis a Természettudományi Kar hallgatói között.”
Mindezek mellett elismerjük, hogy a kurzusok meghirdetésében voltak, vannak hibák, melyeket a Tanulmányi Osztály dolgozói folyamatosan javítanak. A kar garantálja, hogy technikai, vagy bármilyen hiba miatt a kar hallgatóinak érdeke nem sérül, tantárgyfelvétel nem hiúsul meg.

Kelt: 2012. február 9.
Heisenberger Zsolt
osztályvezető
TTK Tanulmányi Osztály

Az információink a hallgatóktól, több hallgatótól jött, amit cikkünkben jeleztünk is. A helyzetet nem lehetett úgy megoldani, hogy név szerint említjük meg a forrásként telefonáló, és elektronikus levelet küldő hallgatókat, hiszen hátrányos helyzetbe hozhatjuk őket. Ugyanakkor elismerjük, hogy szükség volt a másik, üzemeltető oldal véleményére is, amire a kérdéses szombati napon több alkalommal kíséreletet tettünk, a +3672503600-as telefonszámon, de a portán túl nem jutottunk, az informatikai csoportot, illetve a Tanulmányi Osztályt nem tudtuk elérni. Ezért nem sikerült az egyetemmel felvenni a kapcsolatot.
Heisenberger Zsolt állításainak technikai, statisztikai részeit természetesen elfogadjuk, hiszen akkor számunkra is éppen ez lett volna a megnyugtató válasz, amivel sajnos nem rendelkeztünk.
Nem állt szándékunkban az ország egyik legkiemelkedőbb oktatási intézményét rossz hírben feltüntetni, viszont a hallgatói jelzések száma és mélysége arra késztetett, hogy az információ hírré válljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik