Belföld

Borkai a kamarában: a fejlesztések előreviszik Győrt

Borkai Zsolt csütörtökön a kereskedelmi és iparkamarában beszélt Győr 2012-es költségvetés tervezetéről, és arról, hogy a fejlesztésekből hogyan hasíthatnak a vállalkozások.

Több éves múltra tekint vissza, hogy a város első embere a kamara vállalkozásai előtt ismerteti, az elfogadásra váró költségvetési tervezet főbb irányvonalait.

Ne panaszkodjunk

Borkai Zsolt szerint érdekes helyzetben van a megyeszékhely, hiszen eddig remélhettük, hogy a gazdasági válság utórezgései már nem éreztetik hatásukat, ez azonban nem teljesen a számításoknak megfelelően alakult. „Panaszkodnék, de nem teszem” – mondta a polgármester, véleménye szerint ugyanis magasak az igények, de így is van lehetőség a beruházások folytatására. „Az intézmények és a Magyarországon is egyedülálló szociális hálónk viszi el a költségvetés nagy részét, ami idén valamivel több mint 40 milliárd forintos főösszeget jelent. Ez 851 millió forinttal kevesebb, mint az ezt megelőző évben. Ami érezhetően hiányzik az a vagyonértékesítésből származó bevétel, de szerencsére így is minden hatodik, hetedik forintot a fejlesztésekre tudjuk költeni. Ebben az évben 6 milliárd forint jut a beruházásokra, aminek első nagy léptékű állomása a Dunakapu tér átalakítása lesz. Erre a programra 1 milliárd forintot különítettünk el, a kivitelezés által pedig megmaradnak majd a történelmi értékek és a parkoló problémát is kiküszöböljük” – hangsúlyozta a polgármester.

Beruházás, beruházást követ

A kamarai találkozón az is elhangzott, hogy a fejlesztések listáján szerepel újváros rehabilitációja, a szigeti városrész továbbfejlesztése, de a Jedlik-hídhoz tartozó további munkálatok elvégzése is. Ez bizonyítja azt is, hogy még ilyen nehéz gazdasági körülmények között is képes városunk infrastrukturális beruházásokat végrehajtani. „Remélem, hogy a győriek és az ide látogató vendégek is fogják érezni, hogy fejlesztéseinkkel biztosítjuk az előremenetelünket” – tette hozzá Borkai.

Miért jó?

Arra a vállalkozói kérdésre, hogy a helyi cégek hogyan tudnak hasítani a projektekből, a polgármester elmondta, hogy először mindenképpen pályázniuk kell a társaságoknak, eddigi tapasztalatai alapján ugyanis sok szervezet még a pályázati anyagait sem adja le a megjelölt határidőre. Emellett a közbeszerzési előírásoknak is meg kell felelniük a jelentkezőknek, és csak ezután tudnak dönteni arról, hogy ki kapja a kivitelezői szerepet egy adott beruházást illetően.

Ország-város kapcsolat

Azt, hogy az elképzeléseket mennyire befolyásolják az országos törvénymódosítások, Borkai Zsolt azt mondta, hogy ezek a kerítések csak 2013-tól lesznek mérvadók, mégpedig abban a tekintetben, hogy az állam a hitelfelvételeket bizonyos szabályokhoz köti majd. „A mostani kötelezettségeinknek maximálisan eleget teszünk, a tartozások folyamatos törlesztése ebben az esztendőben is biztosított Győrben” – fogalmazott a város első embere.

Összességében Győr jó úton jár, van ok a bizakodásra, hiszen az alapok szilárd betonra épülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik