Belföld

Székesfehérvár elfogadta a költségvetését

Szavaztak a fűtetlen fehérvári ház megsegítéséről is

Székesfehérvár Önkormányzata közgyűlésen fogadta el a 2012-es esztendő költségvetését. Vita alakult ki, első sorban az elmúlt években felhalmozott adósságállományról, hogy az szükséges volt vagy sem. Az ellenzékben levők közül a szocialista képviselők a panelprogram megvalósításának szükségességét hangsúlyozták. Ugyanakkor első sorban az országvezetésének hibái miatt nem kívánták a városi költségvetést támogatni. A fideszes többség kihangsúlyozta, hogy nem a panelprogram szükségességét vitatja, hanem annak ütemezését.

Az alábbi részletek hangzottak el a vitában:

 

Márton Roland MSZP

Politikai célok megvalósításához alkalmas minden költségvetés. Sok a bizonytalanság, de ez nem egy szeplőtlen fogantatás: a várost érintő kormányzati elbánást nyögjük, az ország hitelminősítése rossz, azért nem kapunk hitelt mi sem. Mindez a kormányzatot minősíti a maga unortodox gazdaságpolitikája miatt, és ebben bizony Cser-Palkovics András polgármester szavazatai is segítette a kormányt.

Kellene egy monitoring, ami megmutatja, hogy milyen kormányzati csapást várhatunk még az év során. Polgármester ezeket az ellentmondásokat szíveskedjen feloldani! Ez a költségvetés nem a szolidaritás költségvetése. Közel egymilliárd forint a ki nem fizetett rezsi felhalmozása, ebből következik, hogy elszegényedett a város.

 

Horváth Miklósné, a gazdasági bizottság elnöke, a Fidesz Frakció vezetője

A bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot.
Az országgyűlésben elhangzott az egyik szocialista képviselőtől, hogy itt egy rendezvény van. A fiatal fehérvári szocialisták miatt, most valami hasonló történik, a költéségvetés vitáját rendezvénnyé akarják alakítani. Kérem, hogy ne a szeplőtlen fogantatásról beszéljen, hanem az eredendő bűnről. Olvassa el a költségvetést, amiben benne van, hogy 22 milliárd forintot kell megfizetnünk, amit az előző szocialista városvezetés hagyott a városra, a magas kamatokkal együtt! Ez az, amit unokáink is nyögni fognak. Kötvénykibocsájtások, hangzatos hitelek terhelnek ma minket. 2020-ig eladósodtunk az önök eredendő bűne miatt.

 

Szigli István független

Egyetértek a panelfejlesztéssel, de nem abban az ütemben, ahogy a szocialisták csinálták. Szebb lett a város, de nem éppen jó, hiszen vannak szakmai hibák bőven. Nagyon magas volt az akkor felvett hitel, amit most mindannyian nyögünk. Ugyanakkor kérdezem, mi van a 600 milliós reptéri hitellel, amivel kapcsolatban semmi nem történt. Valamint a Depóniával kapcsolatban is érdemes elgondolkozni, ahol egy milliárdért vettünk vissza egy romhalmazt, amit régebben a szocialisták privatizáltak. Nem biztos, hogy most kellett ezt visszavásárolni.

 

Knizse Gyula MSZP

A gazdasági válság mély nyomot hagyott Fehérváron is. Erős a versenyfutás a kontinensek között is, éppen emiatt van szükség az európai integrációra. Örültem is Orbán Viktor utolsó szereplésének. Vegyük tudomásul, ha Európa lemarad, úgy Magyarország is lemarad s vele együtt Fehérvár is. Abból pedig adóemelések lesznek, annak pedig szociális válság lesz a következménye! A devizahitelesek gondjai például nem oldódtak meg, ráadásul Fehérváron közel egymilliárdos közüzemi tartozás borzolja a kedélyeket.
Pénzügyi szempontból megalapozottnak tartom a költségvetést, politikailag viszont nem vállalható. Ha az elmúlt 12 évben olyan rosszul mentek a dolgok Fehérváron, akkor miért nevezte ki Orbán Viktor az ÁSZ alelnökévé az előző városvezetőt, Warvasovszky Tihamért?
Szigli képviselővel egyetértek abban, hogy valóban lehet dilemma az egykori ütemezés tempója, de ha nem lett volna olyan, amilyen lett, akkor a válság miatt már nem tudtuk volna befejezni a panelprogramot.

 

Cer-Palkovics András polgármester

Felhívom a képviselő úr figyelmét arra, hogy a panelprogram még nem fejeződött be. Az a program akkor ér a végéhez, ha ki is fizettük az arra felvett hiteleket. Nem azzal van vége egy programnak, hogy a benne fejlesztett dolgokat nagy csinnadrattával átadjuk, hanem ha pénzügyileg is lezártuk.

 

Juhász László Válasz Egyesület

Az biztos, ha a város lakóira, választóira bíznánk a költségvetés elkészítését, akkor 80 ezer -féle költségvetés születne. Ezt nem tehetjük meg. Igenis vannak dolgok, amikről le kell tudni mondani, azért, hogy stabillá tehessük a várost, és képesek legyünk gondoskodni annak biztonságáról. A demokratikusan megválasztott vezetés valami ilyesmit csinált. Nagy különbség nincs a városi és családi költségvetés készítésének alapelvei között. Először a legfontosabb dolgokat fizetjük ki, aztán megyünk tovább. Saját területemen, a civil szektorban is vannak hiányérzeteim, a lemondások ellenére mégis úgy érzem, a város költségvetését megfelelően kezeli a javaslat, ezért támogatom.

 

Horváth Miklósné

Knizse Gyula felé intézett felszólalása: nincsen fedezete annak a hiánynak, amit az önkormányzat megörökölt. Tessék világosan beszélni, és ne mellé! Sajnos hivatkozni kell a múltra, mert szenvedünk tőle.

 

Knizse Gyula

A pályázatokkal kapcsolatban szögezzük le: akkor volt lehetőség uniós pénzekre pályázni, de 2013-ban már nem biztos, hogy lesz. A költségvetés pénzügyileg jó, de rossz a felosztás, amivel nem értünk egyet. Ráadásul a reprezentatív szakszervezetekkel nem történt meg az egyeztetés.

 

Szigli István

Ha pénzügyileg jó a költségvetés, akkor miért nem mondják azt, hogy alkalmas a javaslat?

 

Márton Roland

Sziglinek: politikailag nem támogatható a költségvetés.

 

Cser-Palkovics András polgármester

Vitazáró: tudomásul veszem, hogy az MSZP belső kampányra készül, hiszen választások lesznek a párton belül. Sajnos olyanokat hoznak elő, amivel a pártnak akarnak megfelelni. Ezért mondják, hogy gazdaságilag jó a költségvetés, de politikailag nem. Én nem akarok demagóg lenni, de fontos, hogy a város 3,3 milliárd forintos tartalékot hozott létre. Ha elolvasták volna, akkor nem kerültevolna el a figyelmüket, hogy amiket kértek, azok benne vannak a költségvetésben. Ha ezt tudták volna értelmezni, akkor nem mondtak volna olyat, hogy nem foglalkozunk például a közlekedéssel.
Az adósságállománnyal kapcsolatban: több olyan év volt, amikor nem kellett volna hitelekhez nyúlni, a panelprogramot is megcsinálhattuk volna saját erőnkből, mert ez a város akkor sokkal jobb helyzetben volt. Ezt nem tették meg a szocialisták. Mert képtelenek voltak takarékosan gazdálkodni, akkor, amikor milliárdos bevételei voltak a városnak. 2009-ben ez a folyamat megváltozott, azóta szigorú gazdálkodás van, és jó pályára állt Székesfehérvár. Mi pártpolitikai szempontok miatt nem kívánjuk szabályozni egy százezres város életét, tehát ha pénzügyileg elfogadható a költségvetés, akkor megszavazzuk.
Szakszervezetekkel kapcsolatban: ha igaz lenne, hogy nem volt egyeztetés, akkor törvénytelen lenne a költségvetés benyújtása. Ám én ezúton köszönöm a szakszervezetek hozzáállását, hiszen volt egyeztetés, amiben sokat segítettek. Nem volt törvénytelen a benyújtás. Kérem a szocialista képviselőket, járjanak el bizottsági ülésekre, ott sokat megtudhatnak!
Köszönöm a hivatal több hónapos munkáját, ami a jogszabályváltozást is figyelembe vette!

 

Rendelet egészére vonatkozóan a 20 megjelent képviselőből 18 igennel, 2 pedig nemmel szavazott. A költségvetés részletes pontjainak szavazásakor minden témánál 18 igen és 2 tartózkodás volt a szavazás eredménye.

A költségvetés részletes szavazásánál külön szavaztak annak a fehérvári háznak a támogatásáról, ahol a leghidegebb napokban nem volt fűtés. A két szocialista képviselő ennél a pontnál is tartózkodott, így 18 igen szavazat mellett a testület elfogadta a javaslatot, s ezzel 400 ezer forint visszatérítendő támogatással megoldotta a ház fűtésének technikai problémáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik