Belföld

Riaszt a szél meg a hó

Markáns hidegfront érkezett az ország fölé. Van, ahol 10 centis hórétegre is számíthatunk.


Hull a pelyhes (Fotó: Hír24)

Akár 100 km/h-s szél és 10 centiméteres hó is lehet ma. Főként a keleti országrészben kell számítani a hóviharra – írja a Köpönyeg.hu. A fővárosban már szakad a hó, hatalmas pelyhekben esik. Északkeleten is egyre nagyobb területen hullik, Siófok és Miskolc környékén pedig egyre nagyobb a szél. Már a Bakony és Debrecen teljes térségében is havazik, sőt, helyenként egyenesen – illetve a szél hatására vízszintesen – ömlik a hó – írja az Időkép.

Riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat módosított reggeli figyelmeztetésén.

HAVAZÁS: A legfrissebb jelentés szerint szerda estig, késő estig váltakozó intenzitású lehet a havazás, amit főleg a Dunántúl nyugati felében helyenként havas eső, eső válthat fel. Általában 4 centi, a magasabban fekvő területeken és síkvidéken a Szécsény-Békéscsaba vonaltól északkeletre 5-10 centi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén és az északi hegyekben (500 m felett) 10 centit meghaladó friss hó is hullhat. Délutántól, északkeleten estétől tartósabb, nagyterületre kiterjedő havazás már nem valószínű. Délután és az éjszaka első felében kis eséllyel egy-egy heves hózáport dörgés, villámlás kísérhet. Hajnalban és csütörtökön napközben még lehet elszórtan hózápor, kisebb havazás.

HÓFÚVÁS: Szerda estig a megerősödő délnyugati, nyugati szél több helyen eredményezhet hófúvást. Északkeleten a széllökések meghaladják a 60 km/h-t, ott erős hófúvás is várható. Másutt az enyhülés hatására nyugat felől, -250-300 m alatt-, egyre több helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, így a hófúvás veszélye nagymértékben csökken. Éjjel és csütörtökön a Dunántúl magasabban fekvő részein, keleten, északkeleten lehet hófúvás, akár erős hófúvás is, amíg a hőmérséklet fagypont közelében alakul.

SZÉLVIHAR: Szerdán napközben az egyre többfelé megerősödő nyugati, délnyugati szelet főként a Tiszántúlon és Borsodban kísérhetik 70 km/h közeli lökések. Estétől, késő estétől a szél északnyugatira fordul és a Dunántúlon illetve a középső megyékben viharossá fokozódik (65-100 km/h). A Bakony és Balaton térségében 100 km/h feletti széllökés sem zárható ki. Csütörtök estétől gyorsan mérséklődik a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás és a szélvihar miatt Zala és Vas megye kivételével az ország egész területére sárga, illetve narancssárga figyelmeztetést adott ki.

Kamionstop Nógrád megyében

A rendkívüli havazás miatt a megye felé haladókat a 2-es számú főút 43. kilométerénél, az M2-es autóúton pedig a 45. kilométernél állítják félre a rendőrök. Az intézkedés a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járműveket érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik