Belföld

Brutális bírságok jönnek az utakon

Aki a helyszínen fizet, fele pénzzel megússza, de még ez is háromszorosa lehet a mostani tarifának. A rendőr nem mérlegelhet április 15-től - írja a Napi Gazdaság

A kormány készülő rendeletében beárazta a közlekedési szabálysértéseket. Hatékony pénzbeszedés vagy a balesetek csökkentése – ez a mottója a kormány legújabb rendeletének – amely egységesíti április 30-tól egyes közlekedési szabálysértések tarifáit. A rendelethez fűzött indoklás szerint természetesen a kormány a közlekedésbiztonság javításával indokolja az egységesítést. A rendelet “a megelőzés és a kellő visszatartó hatás elérése érdekében” meghatározza azokat a szabálysértéseket, amelyek esetében a helyszíni bírságolás, illetve a szabálysértési eljárás során – mérlegelés nélkül – kell alkalmazni a meghatározott bírságösszegeket. A tarifáláskor az egyes szabálysértések gyakoriságát és közlekedésbiztonsági veszélyességét vették alapul.

Jelenleg akár 100 ezer forinttal büntethető az az autós, aki a szmogriadót megszegve autózik. Decemberben, amikor – utólag kiderült, tévesen – büntette a rendőrség az autósokat, átlag 6000 forintos bírságot szabtak ki a vétőkre – a mérlegelés után. Az új szabályok szerint a helyszínen 40 ezer forint – feljelentés esetén pedig 80 ezer forint lesz a bírság. Vagyis a látszólagos büntetéscsökkentés mögött is jelentős – nyolcszoros – büntetésitétel-emelkedés van – mindeközben a kormány az átláthatóságra apellál.
Az enyhe fokú ittas vezetés – amely még nem számít bűncselekménynek – helyszíni bírsága 30-50 ezer forint lesz, ugyanakkor ha feljelentésre kerül sor 60-100 ezer forint lehet a büntetés. Jelenleg ezen cselekmények büntetése maximum 50 ezer forint, lehet ennél kevesebb is, hisz fennáll a csökkentés lehetősége.

Az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok megsértésekor egységesen 30 ezer forintot kell fizetni, a helyszínen feljelentés esetén 70 ezret, mérlegelés nélkül, a jelenlegi maximum 50 ezer forinttal szemben. Hasonló a büntetés az előzési szabályok megszegésénél. Az új szabálysértési törvény indoklása kimondta, hogy a büntetés célja, hogy azt a helyszínen elintézzék – vagyis ne kerüljön sor fölösleges feljelentésre, ami a papírmunkát növeli. Ezt úgy kívánják elérni, hogy a  szabálysértésen kapott személy a helyszínen elismerje vétkességét, és ne vitassa azt – ezért a dupla büntetés a feljelentéskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik