Belföld

Állami hanyagság hátráltatja a vakokat

Új pályázat hiányában elemi rehabilitáció nélkül maradtak a felnőttkorban látássérültté vált emberek. Mind a hét regionális központ lehúzta a rolót.

A tavalyi évhez hasonlóan februárban ismét leállásra kényszerült a Szempont Alapítvány felnőttkori látássérülteket ellátó elemi rehabilitációja, mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) késik az új pályázat kiírásával – tudatta a szervezet sajtóközleményében.

Az idén 20 éves Szempont Alapítvány elemi rehabilitációja során olyan kompetenciákat sajátítanak el a szolgáltatásban részt vevők, amelyek segítik őket a látássérülésük utáni önálló életben. Megtanulnak fehér bottal közlekedni, házimunkát végezni, számítástechnikai eszközöket használni, míg az őket ért trauma feldolgozásában pszichológiai tanácsadás segíti őket.

„Finanszírozás hiányában hét szakembertől kellett megválnunk, a rehabilitációk félbeszakadtak, és sajnos az újraindulás mindaddig bizonytalan, amíg a Nefmi az erre a területre szánt összegről ki nem írja a pályázatot. Pedig egyre több az új jelentkező, aki igényelné a szolgáltatást” – mondta megkeresésünkre Kónya Katalin, a Szempont Alapítvány ügyvezetője. Hozzátette: „Január elején azt mondták, hogy legkésőbb a hónap végéig kiírják a pályázatot. Ez nem történt meg. Most azt az ígéretet kaptuk, hogy február végéig pótolják. Még ha ez így is lesz, legkorábban, áprilisban vagy májusban juthatunk csak hozzá a pénzhez, ami négyhónapos késést jelent.”


Fotó: MTI / Oláh Tibor

A foglalkozási rehabilitáció továbbra is elérhető lesz az alapítványnál, de az alapokat biztosító elemi felkészítés hiánya komoly veszteséget jelent az érintettek számára, és nagyban megnehezíti a reintegrálási folyamatot.

„Működő szolgáltatást önállóan fenntartani nagyon nehéz. Rajtunk kívül országosan még hét civil szervezet működik, akik szintén leálltak, tehát széles réteget érint a probléma. Csak január óta körülbelül 50-60 ember jelentkezett, hogy részt venne a programunkban, de a türelmüket kellett kérjük. Rajtuk kívül még ott vannak azok is, akiknek decemberben elkezdődött a rehabilitációjuk, és most félbe kellett hagyniuk” – folytatta az ügyvezető.

A közép-magyarországi régióban a Szempont Alapítványon kívül csak a Vakok Állami Intézete foglalkozik felnőtt korban látássérültté vált személyek elemi rehabilitációjával. Az alapítvány tavaly, fél év alatt, mintegy 197 személyt vont be programjába, azonban ma Magyarországon évente közel 6000 aktív korú válik látássérültté.

„A Vakok Állami Intézete nem képes egyedül ellátni ezeket az embereket. Egyrészt nem bírnak el ekkora kliens mennyiséget, másrészt egy vidéken élő látássérülttől sem várható el, hogy több száz kilométert utazzon egy kezelésért. Ez olyan, mintha nyolc kórház helyett csak egy működne, és az is csak Budapesten” – magyarázta Kónya Katalin.

Levélben megkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, cikkünk megjelenéséig kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik