Belföld

SZÉP ez a kártya, jó ez a cafeteria

Közel 1 hónapja tart az a road show, amellyel az új cafeteria rendszert ismertetik a szakemberek. Február 14-én, az információs nap következő állomása Győr volt.

Az év eleji adóváltozások nyomán megváltozott a béren kívül adható juttatások kedvezményeinek rendszere, így 2012-ben már az új szabályozás fényében kapják a munkavállalók a kiegészítéseket. Az új konstrukcióban 18 ezer forintról 30 ezer forintra növekszik az étkezésre adható támogatás összege, a belföldi turizmus élénkítését pedig 450 ezer forintos kerettel támogatja a kormány. A változásokkal együtt megjelent a Széchenyi, azaz a SZÉP Kártya, mellyel belföldi szállást, meleg étkezést és rekreációt lehet fizetni, valamint az Erzsébet utalvány, mely az élelmiszerek vásárlása mellett, meleg étkezésre is felhasználható. A SZÉP plasztik már most nagy népszerűségnek örvend, eddig 3700 munkáltató kötött szerződést a programban résztvevő 3 pénzintézet egyikével.

Mindenki jól jár

A keddi, győri tájékoztatón kiderült, hogy összességében a változással mindenki jobban jár. „A munkavállalók egyetlen kártyával egyszerűen ki tudják fizetni az étkezésüket, a nyaralásukat, de akár a színházjegyet, és a sportbérletet is. A munkáltatók pedig jelentős adminisztrációs terhektől szabadulnak meg, nem beszélve az elfogadóhelyekről, akik gyorsabban jutnak hozzá pénzükhöz és kevesebb forgalmi jutalékra kötelezettek” – mondta Körtvélyessy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.

SZÉPen menetel

A szabályok tükrében évente 500 ezer forintot kaphatnak béren kívüli juttatásként a dolgozók, a felső határt a ledolgozott napok arányában kell megállapítani. A SZÉP Kártyán három alszámlát alakítottak ki. Az étkezés alszámlára évente 150 ezer forintot, a szálláshely alszámlára 225 ezer forintot, míg a rekreációs alszámlára 75 ezer forintot utalhatnak egy tárgyévben a munkáltatók. A plasztikkal készpénzt felvenni nem lehet, csak a meghatározott szolgáltatások kifizetésére van mód. „A kártya népszerűségét bizonyítja, hogy már most 7500 elfogadóhelyünk van, a cél, hogy az év közepére ez a szám 20 ezerre kússzon. Természetesen a még kint lévő üdülési csekkeket is felhasználhatják tulajdonosaik, a feltüntetett határidőtől függetlenül december 31-ig” – hangsúlyozta Körtvélyessy.

Hogy mennyi társaság fog dolgozója részére Széchenyi kártyát, vagy Erzsébet utalványt biztosítani, és arra bizonyos időközönként felhasználható keretet utalni az még kérdéses, de az már biztos, hogy a munkáltató a kedvezményes cafeteriával 30-38%-os adóelőnyt kap a normál bérjuttatásokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik