Belföld

Pénzzel a kenőpénz ellen

Szigorítanák a jogszabályokat, jöhet a hivatásetikai kódex, az iskolákban is oktatnák az „ellenállást szolgáló értékeket”.

A programtervezet célul határozza meg a bejelentésfogadási és bejelentővédelmi intézményrendszer tényleges kialakítását. Az anyagban a többi között szerepel az is, hogy hivatásetikai kódexet kell kiadni a közigazgatási szervek munkatársainak annak érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, mi az a korrupció, illetve mi számít a közszolgálati értékekkel ellentétes magatartásnak.

Az intézkedések között szerepel az “integritás irányítási rendszer” bevezetése. Az állami szerveknek rendszeresen fel kellene mérniük a szervezetüket érintő korrupciós kockázatokat, továbbá tervet kellene készíteniük a feltárt hiányosságok orvoslása érdekében.

A programtervezet szerint meg kell vizsgálni a nyomozó hatóságok megerősítésének lehetőségeit, ennek pénzügyi hátterét és – lehetőség szerint, elsősorban belső átcsoportosítással – végre kell hajtani a szükséges fejlesztéseket.

Emellett a Nemzeti Alaptanterv kiegészítésével biztosítani kell a felnövekvő nemzedékek etikai elvek szerinti nevelését és a korrupció elleni elköteleződését – olvasható az anyagban.

A közigazgatási tárca által összeállított 35 oldalas tervezet már felkerült a kormany.hu oldalra, itt érhető el. Készítői várják az észrevételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik