Belföld

Gyerekbarát szobához gyerekbarát rendőr

Két rendőrkapitány, egy polgármester és egy miniszter adta át Budapest második gyerekmeghallgató szobáját. A 14 év alatti áldozatok ezentúl emberséges környezetben mesélhetnek az őket ért traumáról.

Kell-e egy miniszter egy gyermekmeghallgató szoba átadásához? Magyarországon igen, ezért Navracsics Tibor is csatlakozott a budapesti és a VII. kerületi rendőrkapitányhoz és Vattamány Zsolthoz, Erzsébet város polgármesteréhez, hogy bemutassák a pasztellszínű hivatali helyiséget.

A miniszter 20 percet késett, a meghallgatószoba 20 évet. Nyugat-Európában ugyanis már évtizedek óta tudják, hogy csak újabb traumát okoz, ha olyan környezetben hallgatják meg a gyermekáldozatokat, amilyenektől néha a bűnözők is megrettennek.

Megyénként egy szoba

A beruházás késlekedését Navracsics közigminiszter is elismerte, ahogy azt is, hogy a magyar gyerekek áldozatként is EU-átlag alatti körülményekkel találkozhattak az igazságszolgáltatásban.  Épp ezért 2012 a változások éve lesz, megyénként legalább egy gyerekbarát helyiséget ki kell alakítani a rendőrségeken, valamint egy munkacsoport is kialakult a jelenlegi igazságszolgáltatásban felbukkanó 14 év alatti áldozatok problémáinak megoldására.

A változások érzékeltetésére a miniszterelnök-helyettes azt mondta, „az eddigi tettesbarát büntető törvénykönyv helyett áldozatbarát Btk.-t” akar a kormány.

Budapesten a most átadott a második ilyen szoba. Az elsőt a Fidesz legerősebb fővárosi polgármestere, Rogán Antal mellett avathatta Navracsics. A VII. kerületben jóval szerényebbek a lehetőségek, de némi kerületi forrás és a városrész hagyományőrzését biztosító Erzsébet-bál bevételéből összejött az az egymillió forint, amennyibe a szoba került.


Fotó: Neményi Márton

A helyiség kialakításában önkéntesek vettek részt, a gyerekpszichológustól a technikuson át a belsőépítészig. Arra sajnos már nem jutott pénz és ötlet, hogy a szobáig vezető sötét folyosókat rendbe tegyék, így a fiatalkorú áldozatok a plafonról lelógó kábelek alatt juthatnak emberi környezetbe.

Rendőrképzés

Hogy a gyerekbarát meghallgatószobába jusson gyerekbarát rendőr is, azt Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány garantálná, aki állítja, hogy a gyerekek nyelvén értő rendőrök képzése már elkezdődött, bár az eddig ezzel foglalkozó vizsgálók tapasztalatára is lehet számítani.

A Hír24 kérdésére Révai Mónika, a BRFK ifjúságvédelmi osztályának vezetője elmondta, másfélszáz alatt van évente a 14 év alatti budapesti gyerekeket ért szexuális bűncselekmények száma, ezeknek az áldozatoknak nagy könnyebbséget jelenthetnek ezek a meghallgatószobák. Az ifjúságvédelmi osztály pszichológusai pedig éjjel-nappal készenlétben állnak, hogy ilyen esetekben mindig jelen legyenek az gyerekek kikérdezésénél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik