Belföld

GKI: Elbocsátási hullám jöhet

A GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint több vállalkozás számít növekvő, mint csökkenő árbevételre, a létszám és a beruházás esetében viszont egyértelműen a csökkenésre számítók vannak többségben.

Kapcsolódó cikkek

2012 januárjában a GKI Gazdaságkutató Zrt. 800 fős reprezentatív vállalati mintán kutatást végzett az 5 fő feletti létszámú vállalkozások idei kilátásairól és létszámvárakozásairól. A téma különösen aktuális, hiszen 2011 folyamán a magyar gazdaság lassult, idén pedig a minimálbér emelése és az alkalmazotti adókedvezmény megvonása miatt a nettó kereset jelentős csökkenésére és növekvő vállalati bérköltségre lehet számítani.

A vállalkozások 4 százaléka számít idén jelentősen növekvő, 27 százaléka kissé növekvő árbevételre, míg 5 százalékuk szerint jelentősen, 19 százalékuk szerint kissé csökken majd árbevételük. Az 500 fő feletti cégek optimistábbak (40 százalékuk árbevétel-növekedést remél, míg csökkenéstől csak 20 százalékuk tart), ugyanakkor minél kisebb egy cég, annál rosszabb kilátásokkal vág neki az évnek. Az 50 fő alattiak 35 százaléka például az árbevétel csökkenésére számít, míg növekedésre csak 21 százalékuk lesz képes – írja a GKI.

Az elemzők úgy látják, nagyon kedvezőtlenek a foglalkoztatási kilátások. A vállalkozások 4 százaléka növelni, 29 százaléka csökkenteni tervezi létszámát. Minél nagyobb egy cég, annál inkább számíthatunk arra, hogy csökkenti a foglalkoztatottak számát. Legnagyobb arányban az 500 fő feletti cégek jelezték, hogy elbocsátanak (40 százalékuk mérsékli létszámát, 3 százalékuk növeli), de minden vállalati méretkategóriában a létszámcsökkentők vannak többségben (a bérkompenzáció ellenére).

Úgy tűnik, a cégek többsége eddig megpróbálta tartani a létszámot részben azért, mert bízott a konjunktúra javulásában, részben pedig azért, mert valahogy ki tudták gazdálkodni a bérköltséget. Úgy látszik 2012 elejére sok helyen „elszakadt a cérna”, s már nem bíznak a kedvező kimenetelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik