Belföld

A kulcs a kormányfő kezében – be kell adnia

A Népszabadság kormányzati forrásai szerint az IMF az adórendszer átalakítását kéri.

A jelenleg 16 százalékos (valójában idén még kétféle adókulcs szerint adóztató) személyi jövedelemadó módosítására is rákényszerül a kormány, ha igénybe akarja venni az IMF, illetve az Európai Unió hitelét – írja a lap. Forrásai szerint a leendő hitelnyújtók még idén módosíttatnák az adórendszert. Minden azon múlik, hogy a kormány milyen gazdaságélénkítő csomaggal áll elő a hivatalos tárgyalásokon, de az IMF „szentül hisz” abban, hogy az adózás átalakítása nem maradhat ki a szükséges intézkedések közül.

A hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek el, mert nem teljesültek az unió, illetve az IMF feltételei, hogy a kifogásolt ügyekben a parlament fogadja el a törvénymódosításokat – emlékeztet a Népszabadság. A lap szerint a jegybankon belüli döntéshozatali rend átalakítása kritikus pont lesz a tárgyalásokon, s nagyban befolyásolhatja a megállapodás sikerét, amit korábban februárra, márciusra, majd egyre későbbre jósoltak.

Jelenleg semmi sem biztos, de szakértők szerint a kormány arra játszik, hogy nyugodtabb piaci körülmények között – lebegtetve az IMF-tárgyalást – az idén esedékes adósságmegújítás jó részét végrehajtja májusig, amikor nem kell a legszigorúbb feltételekkel aláírnia a megállapodást. Egyvalamit mertek magabiztosan megfogalmazni a lap forrásai a tárgyalások előkészítésekor nyert tapasztalataik alapján: senkin, még a hiteltárgyalások lefolytatásával megbízott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszteren sem múlik, hogy mikor és mire jut Magyarország a hitelnyújtókkal. Az kizárólag Orbán Viktor akaratától függ.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetemen elismerte, hogy a nemzetközi pénzpiacok türelmetlenebbek lettek, ezért az  országnak szüksége van egyfajta védőhálóra, amit az IMF-fel való megállapodás jelenthet.

A Költségvetési Tanács megszüntetett titkárságának főigazgatója hétfőn arról cikkezett, hogy a kormány szinte fittyet hány arra, hogy megállapodást akar kötni az IMF-fel, úgy tűnik, mintha egyesek most akarnák még gyorsan “elintézni” azokat az ügyeket, amelyek komoly konfliktushelyzetekkel fenyegetnek és amelyek “megoldására” a megállapodás aláírása után már nem lesz mód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik