Belföld

Kevesebb pénz jut idén a fehérvári civileknek

Az érintetteket leginkább az új civil törvény bevezetése aggasztja.

A költségvetés tervezetében 120.8 millió forintot különítettek el a társadalmi kapcsolatokra idén, 6.7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly – jelentette be Róth Péter alpolgármester, hétfőn, sajtótájékoztatón.

A város több keretet is csökkent ezen kívül- mondta az alpolgármester. Közel egyharmadával kevesebb pénz, 8 millió forint jut a hagyományos nemzetközi kulturális és baráti programokra. A kommunikációs és szervezési költségek ugyancsak egyharmaddal csökkennek. Csupán az emlékév előkészítésének költségei növekednek, valamint a határon túli magyar kapcsolatok ápolására fordított pénz. Ez utóbbi az eddigi duplájára emelkedik, és 1 millió forint lesz.

A civileknek szánt támogatáson túl a közgyűlés saját hatáskörben dönt mintegy 30 millió forintról. A Humán Közszolgálati Szakbizottság rendelkezésére áll a Társadalmi Felelősségvállalási Alapban 20 millió forint, amelyre majd pályázni lehet. A polgármesteri keret maradt 29 millió forint, ám a képviselők által felhasználható összeg a duplájára nőtt. Egyenként 2 millió forinttal rendelkeznek a Közgyűlés tagjai – sorolta Róth Péter.

Róth Péter hangsúlyozta: a civileknek juttatott pénzbeli támogatáson túl a közgyűlés garantálja a Civil Nap, és a rászorulóknak szóló karácsonyi támogatási akciók megrendezését. Továbbá a lehetőségekhez mérten biztosítja a Fehérvári Civil Központ működését. Ebben az évben a központban helyet kapó szervezetek 35 millió 512 ezer forintot spórolhatnak a bérleti díjon.

Tavaly ennél kevesebb pénzt, 22 millió 733 ezer forintot fordítottak a civil központban az irodák bérleti díjára-tudta meg a Fehérvár24 az alpolgármestertől.

A tételes bérleti díjak kapcsán az alpolgármester lapunknak elmondta: a 120.8 millió forintban bent van pl. a nyugdíjasok szolgáltató házának mintegy 12 millió forintos bérleti díja, míg a Viktória Rehabilitációs Központ bérleti díját a szociális keret tartalmazza.

A megszorítások ellenére jó hír a fehérvári civil szervezeteknek – különösen azoknak, amelyek nem kapnak bérleti díjukhoz támogatást-, hogy a közgyűlés még a költségvetés elfogadása előtt új támogatási rendeletet alkot, amely majd rugalmasabban kezeli a civil szervezeteket, és kevesebb adminisztrációt vár tőlük- emelte ki lapunknak Róth Péter.

A helyi civilektől azonban úgy tudjuk: attól tartanak, a január elsejétől hatályos új, országos civil törvény miatt sok kis civil szervezet szűnhet meg, mivel az előírt kötelezettségeknek – pl. a kettős könyvelésnek- csak kevesen tudnak majd eleget tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik