Belföld

Eltemették Fábián Tamás hamvait

Örök nyugalomba helyezték szombaton Vasváron Fábián Tamásnak, a magyar turistákat ért etiópiai merénylet egyik áldozatának a hamvait a családi sírboltban.

Az 53 éves korában terrortámadásban meghalt geográfust több mint kétszázan kísérték el utolsó útjára, családtagjai, barátai, kollégái, tisztelői búcsúztak tőle.
A vasvári római katolikus plébániatemplomban gyászmisét mondtak lelki üdvéért, majd a helyi temető ravatalozója előtt életét és tudományos munkásságát szegedi tanártársai méltatták.

Mint ismeretes, Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért január 17-én, és a támadók két szegedi kutatót, Szabad Gábort és Fábián Tamást a helyszínen meggyilkolták.

Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található. A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat. Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát – ahogy az egész expedíciót – gondosan előkészítették, a tragédia mégis bekövetkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik