Belföld

Csongrád megyei iskolák sikere a K&H tudásversenyén

Nagy sikerrel indult az idei tanévi K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny.

539 csapat jelentkezett a pénzügyi vetélkedőre az ország minden területéről, az első forduló feladatainak megoldásában pedig 2700 kisdiák vett részt. A továbbjutók között van a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, a Makói Általános Iskola Kálvin Tanintézmény, az SZKTTKI Kossuth Lajos Iskola, valamint a Bonifert Domonkos Általános Iskola csapata is, akik Szegeden, március 30-án folytatják a versenyt. A verseny zsűrijéhez nemrégiben csatlakozott Varga Izabella, a Barátok közt népszerű színésznője is.

„A K&H Csoport kiemelten fontosnak tartja a fiatalok pénzügyi oktatását, hogy felnöttként jobban eligazodjanak a pénz világában, és tudatos döntéseket hozzanak. Ezért hirdettük meg immmár második alkalommal a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásversenyt, melyre idén a tavalyi évhez képest háromszor több, 539 csapat nevezett. A versenyben részt vevő tanulók száma pedig megnégyszereződött: összesen 2700 kisdiák dolgozott az első forduló feladatain” – számolt be Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Az első, online fordulóban a  csapatoknak többek között a pénzügyek világához kapcsolódó matematikai feladatot kellett megoldaniuk; tanácsokat kellett adniuk, hogyan lehet takarékoskodni; valamint a felső osztályos tanulóknak egy fogalmazást kellett írniuk a legfőbb álmukról, és arról, hogyan tudnák az ehhez szükséges anyagiakat előteremteni.

“A leadott pályázati anyagokból kiderül, hogy a legtöbb felsős tanuló álma, hogy eljusson külföldre. Nagyon jó látni, hogy a gyerekek tisztában vannak azzal, hogy vágyaik eléréséhez időre van szükség, ezért több éves pénzügyi tervet készítettek. Általánosságban elmondható, hogy a csapatok az álmaik megvalósításához szükséges pénzt több forrásból tervezik összegyűjteni” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

A zsűrihez idén csatlakozott Varga Izabella színművésznő is, aki a Barátok közt egyik fő női karakterét, dr. Balogh Nóra ügyvédet alakítja: „A mai gazdasági helyzetben derült csak ki igazán, milyen fontos lenne, ha mindannyian tájékozottabbak lennénk, döntéseink valós tudáson alapulnának, s nem dőlnénk be a csábító ajánlatoknak. Sosem volt ilyen nehéz okosnak lenni. Tudatos neveléssel gyermekeink már otthonosabban mozoghatnak a pénz világában, erre való törekvés ez a program is. Fel kell készíteni őket az útvesztőkre, alaposabban, mint eddig hittük. Remélem, sikerül erre felhívni a figyelmet! A gyerekek ugyanis maximálisan vevők az ötletre. Kreatívak és meglepően tájékozottak. Igazi élvezet volt a pályaműveket olvasgatni!” – mondta.

A K&H tudásversenyére általános iskolai tanulók nevezhettek 3-5 fős csapatokkal, 4 kategóriában (1-2., 3-4., 5-6. és 7-8. osztályosok). A háromfordulós verseny első, online fordulója során a csapatoknak a verseny honlapján található 4 feladatot kellett megoldaniuk. A legjobb megoldásokat beküldő csapatok a márciusban induló regionális középdöntőkön – Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Zalaegerszeg – mérhetik össze tudásukat; a döntőre pedig májusban, Budapesten kerül sor.

A verseny során a K&H Csoport nemcsak a diákokat, hanem az iskolákat és a pedagógusokat is díjazza. A gyerekek Netbookot, iPod-ot, hordozható DVD lejátszót, digitális rajztáblát, IceWatch karórát és Geomag játékot, az iskolák irodatechnikai berendezést, sportszercsomagot, valamint könyvcsomagot nyerhetnek. A felkészítő pedagógusok munkáját ajándékutalvánnyal jutalmazzák.

A K&H Csoport a verseny elbírálására Szalay Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Kultúra Központ vezetőjét, Dr. Grimm Krisztinát, a Fogyasztóvédelmi Iroda vizsgáló vezető főtanácsosát, Macher Szabolcsot az r-time ügyfélkapcsolati igazgatóját, Kohári Editet, a Frame Film Kft. ügyvezető igazgatóját, Holló Márta televíziós szerkesztőt és művorvezetőt, valamint Varga Izabellát, az RTL Klub színésznőjét kérte fel. A zsűriben dr. Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese, a Lakossági banki üzletág vezetője és Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója is helyet foglal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik