Belföld

Beállt a Tisza

Az ezredforduló óta három télen fordult elő a mostanihoz hasonló hideg: 2001 karácsonyán mínusz 25 fokot mértek.

Egyelőre éjjel még napokig marad a 20 fok körüli hideg, a belvárosban azonban nem kúszik a hőmérő higanyszála mínusz 15 fok alá. A hét végén ugyan csökken majd a felhőzet, kisüt a nap, de továbbra is megmaradnak a kemény mínuszok. Szombatra újabb havazásra számíthatunk, de csak néhány centis hóréteg alakulhat ki. Kisebb enyhülést csak a jövő hét elején várhatunk. A hosszú távú előrejelzések szerint leghamarabb február 20-a után emelkedhet a nappali hőmérséklet a nulla fok fölé. Olvadásra csak azután számíthatunk.

A rendkívüli hideg miatt a napokban beállt a Tisza: a szőke folyót 20 centis jég és vékony hóréteg borítja. Az Ativizig szakemberei a Tiszán és a Maroson fokozott megfigyelést végeznek, de jégtörésre, jégrobbantásra egyelőre nincs szükség. Szeged egyetlen jégtörőhajója, a Jégvirág V. egyelőre a téli kikötőben várakozik, utoljára több mint három évtizede volt szükség arra, hogy bevessék. A befagyott folyószakaszok egyelőre most is nyugalomban vannak, nem kell jégveszélyre számítani.
Utoljára teljes hosszában 12 éve állt be a Tisza, de akkor sem kellett bevetni a jégtörőket, mert a jég egyetlen éjszaka alatt elkásásodott és zajlás nélkül lefolyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik