Belföld

Tízezres ajánlatot tett Szócska

Konkrét összegű, néhány tízezer forintról szóló ajánlatot tett a szerdai bértárgyaláson az érdekvédőknek az egészségügyért felelős államtitkár.

Bár korábban a Magyar Rezidens Szövetség határozottan ragaszkodott a havi nettó 100 ezer forintos bértöbblethez, a Népszabadság úgy tudja, a szerdai ajánlat néhány tízezer forintról szólt. Ám ezt sem kaphatja meg mindenki, a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, az alapellátásban dolgozó fogorvosok biztosan kimaradnak belőle. Első lépésben az alkalmazott orvosok részesülnének a béremelésből.

Az érdekvédők – köztük a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is – a következő napokban testületi üléseken döntenek arról, hogy az összeg elegendő lesz-e a tiltakozó akciók felfüggesztéséhez. Bélteczki János, a MOSZ elnöke a Népszabadságnak azt mondta: nemcsak saját testületeikkel, de a szaktárca képviselőivel is részletes egyeztetések kezdődnek az összeg elosztásáról, a béremelés ütemezéséről. Az orvosszakszervezet vezetője úgy vélekedett: első lépésként elfogadható az államtitkár által ajánlott 30 milliárdos forrás, ha 2014 januárjáig a béremelés mértéke eléri a nettó 100 ezer forintot. Mint mondta: ahhoz is ragaszkodnak, hogy jogszabályban kapjanak garanciát arra: az alapellátók sem maradnak ki végleg a béremelésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik