Belföld

Már hat települést fojtogat a szmog

Országszerte romlott a levegő minősége. A fővárosban továbbra is érvényes a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Az az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb mérései alapján készült térképen hat települést, Ajkát, Székesfehérvárt, Tatabányát, Esztergomot, Putnokot és Várpalotát jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Emellett egészségtelennek számít Budapest, Százhalombatta, Sopron, Győr, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Veszprém, Várpalota, Vác, Tököl és Oszlár. Az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel Salgótarjánt, Egert és Hernádszurdokot jelölték.

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szmoghelyzet további romlásának elkerülése érdekében ismételten önkorlátozó intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket Tarlós István főpolgármester.

A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Székesfehérváron és Tatabányán is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Putnok polgármestere Tamás Barnabás (Fidesz) azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik