Belföld

Már 15 centis a jég a Kis-Balatonon

Ennek ellenére Hummerrel továbbra sem ajánlott rámenni.

Tovább vastagodott a jég a Zala folyón és a Kis-Balatonon; elsőfokú jégvédelmi készültség van érvényben, amely fokozott figyelőszolgálatot jelent – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Nádor István szerint a Kis-Balaton szivattyútelepeinél nyolc-kilenc centiméter vastag az összefüggő jég, rajta a hóréteg nyolc-tíz centiméter. A Kis-Balaton zsilipjeinél 12-15 centiméter vastagságúra hízott a jég, a hóréteg öt centiméter, a tározót teljes szélességben állójég borítja.

A Kis-Balaton területén levő vízmércék, valamint a zsilipek és stégek környezetében a gátőrök folyamatosan törik a jeget a zsiliptáblák és a stégek védelme érdekében. Nádor István hozzátette: 2003 elején hasonlóan hideg időjárás volt, amikor mínusz 20 Celsius-fokot is mértek, és akkor teljesen befagyott a Kis-Balaton, bár a jégtakaró vastagsága nem érte el a mostanit.

A Zala folyó Zalaegerszeg térségében egyelőre jégmentes, de az andráshidai fenéklépcsőnél és Zalalövő térségében a vízfelület 80 százalékát jég borítja. Zalaapátiban a közúti hídnál 12 centiméteres a jégréteg, amely a folyót teljes szélességében borítja.

A Zalavárt Zalaszabarral összekötő út hídjánál szintén jegesedés tapasztalható, a folyót teljes szélességében öt centiméteres havas jégréteg borítja.

A vízügyi igazgatóság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyóvizek jegére nem szabad rámenni, mert rendkívül veszélyes, az állóvizeken pedig csak a sportolásra kijelölt helyek használhatók biztonsággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik