Belföld

Lehagyták a melegeket az örökbefogadási űrlapról

A minisztérium tervezetében szereplő adatlapokon nem lehet megjelölni családi állapotként a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A Háttér Társaság a Melegekért pótlást javasol.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a Háttér Társaság a Melegekért nevű civilszervezet, miután a társadalmi vitára bocsátott egyes gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztésben szereplő örökbefogadási űrlapok nem tartalmazzák a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, amelyet az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerésére vezettek be 2009-ben.

Mint rámutattak, az adatlapok a családi állapot meghatározásánál csak az egyedülállókat, a házastársakat és az élettársakat nevesítik, a bejegyzett élettársi kapcsolatot viszont nem. Ezzel szemben a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény tartalmazza, hogy az örökbefogadók családi állapotát, köztük a bejegyzett élettársi kapcsolatot, a területi gyermekvédelmi szakszolgálat és a gyámhivatal kezeli – jegyzik meg.

A szervezet úgy véli, azon túlmenően, hogy ez gyakorlati problémákhoz fog vezetni, a rendelettervezet jelenlegi formájában az Alaptörvény által tiltott, „egyéb helyzetre” vonatkozó hátrányos megkülönböztetést valósít meg a meleg és leszbikus párokkal szemben. A társaság ezért javasolja, hogy a tervezetben található adatlapokon a családi állapot mezők a bejegyzett élettársi kapcsolat kategóriájával egészüljenek ki.

Szerettük volna megtudni, érkezett-e visszajelzés a minisztérium részéről a Háttér Társaság a Melegekért javaslatára, de telefonon nem értük el a szervezetet. Megkeresésünkre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Egyenlő Bánásmód Hatóság is későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok, illetve az élettársi kapcsolatban élő párok közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik