Belföld

Határtalan hallgatók a területfejlesztésért

Az Arrabona EGTC pályázati felhívására 5 széchenyis tanuló nyújtotta be munkáját határon átnyúló fejlesztési elképzelésekről. A jelentkezők közül két diák pénzjutalomban részesült.

Hosszas, egy éves előkészítő munka után 2011-ben megalakult az Arrabona Európai Területi Együttműködési Csoportosulás. A társaságban 4 város játszik főszerepet, Győr, Mosonmagyaróvár és két szlovákiai település, Somorja és Dunaszerdahely. A közösség novemberben úgy döntött egy gyakornoki programot hirdet meg a Széchenyi István Egyetemen, amelyre olyan pályamunkákat várnak, amelyek a határon átnyúló területfejlesztési projektek továbbgondolását, esetleg új fejlesztési elképzelések lehetőségét mutatják be. A nyertesek fél éves gyakorlati munkalehetőséget kaptak volna az Arrabona EGTC-nél, de a szervezők az 5 beérkezett írást látva úgy döntöttek, inkább pénzjutalomban részesítik a legjobbakat. „Felhívásunkra 5 kiváló tanulmány érkezett, de mindegyikben látunk még fantáziát, ami alapján tovább lehetne szőni az anyagokat, tovább lehet gondolni az elképzeléseket. Kiszélesíteni, tovább kutatni az innovatív beruházások gondolatait. Ezért végül úgy döntöttünk, hogy a gyakorlati program helyett, ösztöndíjban részesítjük az első és a második helyezettet.” – mondta Sárkány Péter, a társulás igazgatója.

Kerékpárosoké a jövő

A kiértékelések alapján a második helyen Bartók Gyöngyi végzett, akinek munkáját 30 ezer forintos díjazással ismerték el, míg a képzeletbeli dobogó első fokára Danka Viktória állhatott, 50 ezer forintos jutalom kíséretében. A két hallgató a határokon átívelő kerékpárút hálózat fejlesztési lehetőségeit mutatta be, különböző szempontok alapján.

Újabb egyetem, újabb pályázat

Sárkány Péter azt is elárulta, hogy február végén egy újabb, hasonló projektet írnak ki a hallgatók részére, de ezúttal a Nyugat-magyarországi Egyetemet is bevonják. A jelentkezőknek körülbelül egy hónapjuk lesz a dolgozatuk elkészítésére, de a motiváció most még nagyobb lesz, hiszen az elnyerhető ösztöndíj összegét is lényegesen megemelik a kiírók.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik