Belföld

Enyhítették Répási Lajos büntetését

A II. fokú bíróság a bűnszervezetben elkövetést nem állapította meg, csupán a II. és a III. rendű vádlottak esetében látta megalapozottnak a bűnszövetségben való elkövetés kimondását.

Több ponton is megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a rablás és más bűncselekmények miatt Répás Lajos és társai ellen indított büntetőügyben a Békés Megyei Bíróság tavaly szeptemberben meghozott ítéletét. Így – többek között – a II. fokú bíróság a bűnszervezetben elkövetést nem állapította meg, csupán a II. és a III. rendű vádlottak esetében látta megalapozottnak a bűnszövetségben való elkövetés kimondását. Erre figyelemmel a II. és a III. rendű vádlottak közösen elkövetett lopási és rablási cselekményei a bűnszövetségben elkövetés miatt is minősülnek, de az egyéb minősítő körülmények miatt a cselekmény nem minősül súlyosabban. Ugyanakkor a robbanóanyaggal visszaélés, a bűnszövetségben elkövetésre figyelemmel az I. fokú ítéletben megállapítottnál súlyosabban minősül.

Az I. rendű vádlott Répási Lajos büntetését – tekintettel arra, hogy esetében a bűnszövetségben elkövetés sem volt megállapítható, valamint arra, hogy kevesebb számú bűncselekményt követett el, mint társai – a 8 év 6 hónap, I. fokon kiszabott fegyházbüntetést a Szegedi Ítélőtábla eltúlzottan súlyosnak találta, ezért azt 7 évre enyhítette.

A vádlottak a vádbeli időszakban rendszeres jövedelemmel nem rendelkeztek, bűncselekmények elkövetéséből tartották fenn magukat, és elfogásuk előtt is bűncselekmények elkövetését tervezték. A vagyon elleni bűncselekményeket megélhetésszerűen, jelentős anyagi haszonszerzés céljából követték el. A sértettek több esetben ismert vállalkozók és vállalkozások voltak, akikről az I. és a II. rendű vádlottak úgy tudták, hogy nagy összegű készpénzzel rendelkeznek.

A vádlottak rablásaik előtt feltérképezték a sértettek szokásait, lakókörnyezetét, a bűncselekmények során pedig ők és ismeretlenül maradt társaik maroklőfegyvernek látszó tárgyat, viperát, elektromos sokkolót, gyorskötözőket, széles és erős ragasztószalagokat használtak a sértettek megfélemlítésére, illetve megkötözésére. Amikor úgy döntöttek, hogy ATM készülékekből fognak készpénzt szerezni, házi készítésű robbanó szerkezetet készítettek, és azt fel is használták.

Az elkövetett cselekményekről:

2007. március 9-én este 8 óra tájékán a II. rendű vádlott egy ismeretlenül maradt bűntársával Kiskunfélegyházán egy pénzváltással foglalkozó vállalkozót, K. Sándort rabolta ki. Akciójuk során a sértettet bántalmazták, megkötözték 20 ezer eurót (akkori áron mintegy 5 millió forint), 400 USA dollárt (76.400 Ft), és 1.730 ezer forintot, vagyis összesen 6 millió 832 ezer forintnyi készpénzt zsákmányoltak, ami nem került elő.

2007. december 5-én este 7 óra körüli időben az I. és a II. rendű vádlott V. János szarvasi vállalkozó házában törtek rá a tulajdonosra, megkötözték, majd az I. és a II. rendű vádlott összesen 2,4 millió forint értékű euróval, vagyontárgyakkal és készpénzzel távozott az ingatlanból. A kár nem térült meg.

2008. május 13-ára virradó éjszaka a II. és a III. rendű vádlott Békésszentandráson egy élelmiszerbolt kiraktában elhelyezett, és az OTP által üzemeltett bankautomatát akarta kirobbantani, de amikor megfúrták a szerkezetet, az riasztó fény- és hangjeleket adott. A vádlottak ekkor elmenekültek a helyszínről. A rongálási kár meghaladta a 92 ezer forintot.

2008. május 27-re virradó éjszaka a II. és a III. rendű vádlott Cserkeszőlőn a Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezet helyi kirendeltsége épületének ablakába beépített ATM-bankautomatát akarták robbantásos módszerrel kifosztani, azonban a szerkezetbe juttatott gáz az automata fémházát nem robbantotta szét, így abból készpénzt nem tudtak elhozni. A rongálással okozott kár meghaladta a 95 ezer forintot.

2008. június 7-én, szombat dél körül a II. és a III. rendű vádlott – előzetes terepszemle után – bukósisakban és motoros ruhában, a II. rendű vádlott kezében fegyvernek látszó tárggyal, a III. rendű vádlott kezében viperával bementek a Penta-Drink Minipol Kft. szarvasi pénztárhelyiségébe, ahonnan összesen 7,1 millió forinttal távoztak, majd motorral elmenekültek. A kár nem térült meg.

2008. november 11-én, hajnal 1 óra felé, alapos előkészítés után a II. és a III. rendű vádlottak visszatértek az általuk korábban már eredmény nélkül megtámadott békésszentandrási élelmiszerbolthoz, ahol ez alkalommal az OTP bankautomatájának berobbantása után hozzáfértek a pénzkazettához, amit a benne lévő 11 millió 439 ezer forinttal együtt elvittek. A rongálási kár meghaladta a 3,2 millió forintot.

2009. január 12-én este 9 óra körül M. Nándor sértett autójával beállt kiskunfélegyházi házának garázsába, majd amikor kiszállt, a garázsba időközben belépő I. rendű vádlott ismeretlenül maradt bűntársával rátámadt a sértettre, leteperték, de a rablási szándékuk nem járt sikerrel, mert a megtámadott ellenállt, az udvaron is fény gyulladt, ezért a támadók elmenekültek. A megtámadott férfi 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

2009. július 26-án hajnalban az I. és a II. rendű vádlott időközben elhunyt társukkal együtt – a helyszín előzetes felmérése után –  Tiszaföldvárra ment, ahol az I. és a II. rendű vádlott bemászott egy ingatlan kerítésén, amelynek melléképületéből 3.325 karton, különböző márkájú, külföldi zárjegyes, összesen 18,5 millió forint értékű cigarettát akartak megszerezni. A kihordott árú felpakolása közben tettenérték őket, ezért menekülni kezdtek. Az I. rendű vádlottat a helyszín közelében, míg a II. rendű vádlottat és bűntársukat később fogták el.

2009. augusztus 5-én III. rendű vádlott tulajdonában lévő személygépkocsikat a rendőrség lefoglalta, és ezekben csekély mennyiségű kábítószert találtak. A III. rendű vádlottól vizeletmintát is vettek, amelyből kimutatták, hogy a III. rendű vádlott kábítószert fogyasztott – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik