Belföld

Nem az Etiópiában elfogott terroristák ölték meg a magyar kutatókat

Bár az Etiópiában elfogott terroristák tagjai az al-Kaida terrorszervezetnek, e bűnözők nem hozhatók összefüggésbe azzal a támadással, amelyben magyar kutatókat is megöltek.

A Terrorelhárítási Központ az etiópiai hatóságok tájékoztatására hivatkozó közleményében azt írta: a napokban Etiópiában elfogott terroristák az al-Kaida terrorszervezet tagjai, de az elfogott bűnözők nem hozhatók összefüggésbe a magyar kutatókat ért támadással.
A közlés szerint továbbra is nagy erőkkel keresik azokat a támadókat, akik két magyar állampolgárt megöltek és többeket megsebesítettek.
Az afrikai országban január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét. A merényletben a két magyar férfi mellett két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.
A Prensa Latina kubai hírügynökség – az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének közleményére hivatkozva – kedden jelentette, hogy elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai turisták támadóit, de ezt az információt sem a magyar Külügyminisztérium, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni.
A kubai hírügynökség azt tudatta, hogy etióp szervek nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik, de megjegyezték, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.
Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.
Az áldozatokat február elsején egy menetrend szerinti repülőgéppel szállították haza.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az áldozatok koporsójának hazaszállítása után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai nem hibáztak, nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak.
Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.
A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.
A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később – miután a fegyveresek távoztak – előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.
A támadást az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom január 21-i keltezésű közleményében vállalta magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik