Belföld

Már hatan haltak meg idén szén-monoxid-mérgezésben

Szén-monoxid-mérgezés miatt hatan vesztették életüket és 44-en kerültek kórházba az idén a katasztrófavédelem adatai szerint.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI érdeklődésére az eddigi adatokat összesítve szerdán azt a tájékoztatást adta, hogy az országban az idén 33 esetben avatkoztak be a tűzoltók szén-monoxid-mérgezésnél: hat ember életét már nem tudták megmenteni, 44-en szenvedtek mérgezést, 29 embert sértetlenül sikerült kimenteniük.
Legutóbb kedd éjjel egy 18 éves lány halt meg Szombathelyen szén-monoxid-mérgezésben. A színtelen, szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz már kis mennyiségben is mérgezési tüneteket okoz, nagyobb mennyiségben fulladáshoz vezethet.
Az OKF tájékoztatása szerint a február 3-a óta tartó hideg időjárás és hóhelyzet következtében 1.100 esetben kellett a katasztrófavédelmi erőknek beavatkozniuk, elsősorban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A tűzoltóegységek 710 esetben vonultak ki a havazással összefüggő káreseményekhez, így balesetekhez, elakadt járművekhez, és 268 elakadt járműből 316 embert mentettek ki.
A hófúvás miatt 11 elzárt települést kellett kiszabadítaniuk; ez mintegy 8.500 lakost érintett közvetlenül, továbbá 92 embert kellett kitelepíteniük a lakóhelyéről.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint január elsejétől az országban 55 ember halálát okozta kihűlés. Az elmúlt négy napon négy halálos, 24 súlyos sérüléssel, 77 könnyű sérüléssel és 439 anyagi kárral járó baleset történt a havazás és a hideg idő miatt az ország területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik