Belföld

Újabb hat autó akadt el a hóban

Hétfő éjféltől már 14 járművet mentettek ki a hó fogságából a tűzoltók. Nincs elzárt település a megyében.

Elzárt település Fejér megyében kedden a 12 órás adatok szerint nincs, de a havazás és az erős szél miatt továbbra is hófúvások nehezítik a közlekedést az utakon, különösen az alsóbbrendű, több számjegyű utakon. A megye déli részén a 6209-es út Sárkeresztúr-Sárosd-Szabadegyháza vonalon továbbra sem járható. A szél mérséklődésére – és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére – kedd estétől lehet számítani- közölte a Fehérvár24-el Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Délelőtt 9 órától 6 esetben kérték Fejér megyében a tűzoltók segítségét. Sárbogárd és Kislók között kisteherautó akadt el a havas úton, Dunaújvárosban egy ipari létesítmény kapujánál a veszélyes jégcsapok eltávolítását végezték el a létesítményi és a dunaújvárosi tűzoltók. Rácalmásra egy 4-5 méter magas, veszélyesen megdőlt fa miatt kérték a dunaújvárosi tűzoltók segítségét. Zámoly és Székesfehérvár között egy Peugeot személygépkocsi haladása során a jobb oldalával az út menti vízelvezető árokba csúszott. A személyautót a székesfehérvári tűzoltók kiásták a hóból, majd kihúzták az árokból. A kocsiban ketten ültek, személyi sérülés nem történt.

Dél előtt nem sokkal Iszkaszentgyörgy-Kisiszka 8-as főút felőli bekötőútján egy csempét és papírt szállító teherautó akadt el hóban. A műszaki mentéshez a székesfehérvári tűzoltóságról egy gépjárműfecskendő és a daru indult el. Kiérkezésükre a jármű körül összefújta a szél a havat, volt ahol a hó magassága meghaladta az 1 métert. A tűzoltók a teherautó körül a havat ellapátolták, majd a daruval és a gépjárműfecskendővel vontatták ki a járművet a hófúvásos útszakaszról- tudatta Bisztricz Anett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hétfő reggel kezdődött, váltakozó intenzitású havazást okozó mediterrán ciklon felhőzete nyugat, délnyugat felé fokozatosan távozik, helyette kelet felől szárazabb levegő érkezik térségünkbe. Kedden kora délutánig a Dunántúlon bárhol lehet havazás, délután inkább már csak délnyugaton eshet kisebb mennyiségű hó. A szél mérséklődésére – és így a hófúvás lassú, fokozatos megszűnésére – kedd estétől lehet számítani.

A megyei katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak autóval. Ha mégis megteszi, elakadás esetén hívja a 105-ös tűzoltósági, vagy a 112-es általános segélyhívót. A helyszínt pontosan adja meg, és ne hagyja el a gépjárművet.

Nagyobb biztonságban van az utakon az, akinek autójában van hólapát. A katasztrófavédelem azt tanácsolja: aki megrekedt a hóban, először a kerekek körül lapátolja el a havat, próbálja mozgásba hozni a járművet úgy, hogy egymás után gyorsan előre- és hátramenetbe vált. Lendületből ugyanis könnyebb elindulni, és némi szerencsével akár egy kisebb hókupacon is sikerül átmenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik