Belföld

Elfogták a szegedi oktatók gyilkosait Etiópiában

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két szegedi egyetemi oktató - támadóit.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.
A kubai hírügynökség utalt arra, hogy január 16-án fegyveresek az etiópiai Afar körzetében egy 27 tagú európai turistacsoportot támadtak meg. Két németet, két magyart és egy osztrákot megöltek, többeket megsebesítettek és elhurcoltak.
Az etióp szervek – a Prensa Latina szerint – nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.
A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.
Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.
A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.
A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később – miután a fegyveresek távoztak – előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik