Belföld

Újra rázendített a havazás

A Dunántúl egyes részein 10, a főváros térségében 5 centiméternyi friss hó várható hétfőn. Délen már esik.

A hét első napján egyre nagyobb területen kezdődik változó intenzitású havazás. Reggel még csak a déli megyékben, késő délután már északnyugaton is. A friss hó mennyisége éjfélig a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskunban elérheti a 10-20 centit, Budapest környékén és a Dunántúl északi felén 5-10 centivel gyarapszik a hótakaró vastagsága. Északkeleten nem várható számottevő csapadék.

A zimankót és a havazást a Dunántúlon napközben egyre erősebb szél tetézi. Az Alpokalján délután 60, estétől 70 km/óra feletti lökések lehetnek. Zala és Somogy megyében lehet többfelé hófúvás. A reggeli -12, -20 fok után napközben is csak -7, -14 fokos csúcsértékekben reménykedhetünk. Akinek nem muszáj, az továbbra se induljon útnak!

Kedden délelőtt még mindig többfelé havazhat, napközben aztán északkelet felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Erős, viharos szél várható, ami főként a reggeli, délelőtti órákban komoly hóátfúvásokat, közlekedési nehézségeket eredményez. A hőmérséklet némileg magasabb lesz a hétfőinél. -1, -9 fok közötti maximumokra van kilátás. Északkeleten akár még 0 fok is lehet.

A hét további részében változóan felhős idő várható kevés hószállingózással, de komolyabb havazás már nem valószínű. A zord idő viszont egyelőre nem tágít, sőt, fokozatosan erősödik az éjszakai lehűlés. A hőmérséklet hajnalonként akár -25 fokig is süllyedhet, és a nappalok is nagyon hidegek maradnak. Csak  -6, -11 fokos maximumok lehetnek.

Járhatatlan utak Borsodban

Hóátfúvás miatt még négy alsóbb rendű út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Továbbra sem lehet közlekedni a Gesztely-Újharangod, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó és a Vilmány-Fony közötti úton. Számos út csak egy nyomsávon, nehezen járható a megyében, ugyanakkor minden település megközelítethető – tájékoztatott a közútkezelő társaság megyei ügyelete.

A BKV dacol a zimankóval

Nincs fennakadás a BKV járműveinek forgalmában. A buszok 99 százalékát el tudták indítani hétfőn reggel – közölte a közlekedési vállalat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a rendkívül hideg időjárás miatt továbbra is előfordulhatnak fennakadások, ezért arra kérik az utasokat, hogy számoljanak ezzel, vegyék figyelembe az esetleges járatkimaradás lehetőségét is.

A megállók takarítása folyamatos, de a járművek lépcsői csúszósak lehetnek, ezért kérik azt is, hogy az utasok fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál.

Több helyen lefagyott a vonatközlekedés

Hosszabb menetidővel közlekednek több vonalon a vonatok műszaki hibák és a hideg miatt. A Mávinform tájékoztatása szerint a váltók több helyen lefagytak, volt ahol a szerelvények áramszedője jegesedett el.

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon Érd-alsó és Tárnok között elromlott az egyik tehervonat mozdonya, emiatt a Nagykanizsára közlekedő személyvonat 60 perc késéssel közlekedik.

A Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon több szerelvény áramszedője eljegesedett. A szerelvényfordulók miatt a vonatok átlag 20-25 perc késésre kell számítani a reggeli órákban.

A Budapest-Lajosmizse vonalon meghibásodott az egyik szerelvény, az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perc késéssel számolhatnak.

A hideg több állomáson okoz gondot, mert a váltók lefagynak. A Budapest-Kunszentmikló-Tass, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon 10-15 perc késések előfordulhatnak.

A határállomások tájékoztatója szerint, a Corona nemzetközi gyorsvonat 10, az Ister EuroNight 15, a Tisza nemzetközi gyorsvonat 60 perc késéssel érkezett Magyarország területére.

A Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalak közös szakaszán Kőbánya-felső állomáson az egyik tehervonat áramszedője eltörött, és megsértette a felsővezetéket. Az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perces késésre számíthatnak.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon több helyen sebességkorlátozást vezettek be, emiatt átlagosan 10 perc késés várható.

A Budapest-Vác-Szob vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a szerelvények, mert Vác és Verőce között felújítási munkát végeznek.

Másodfokú készültség a Dunán

Másodfokúra emelte Dunakiliti térségében a készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, miután a szlovák társszerv jelezte: a felerősödött zajlás miatt megkezdték a felkészülést a jég régi Duna-mederbe eresztésére.

Továbbra is intenzív jegesedés tapasztalható a Rábán, a Marcalon, a Lajtán és a Répce árapasztóján. A Győr-Gönyű kikötő teljes területét a szombati jégtörés ellenére ismét jég borítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik