Belföld

Infláció alatt marad a 2012-es béremelés is

2012 már az ötödik olyan év lesz, amelyben a bérek tervezett emelkedése nem éri el az infláció növekedését.

A vezetők helyzete sem változik tavalyhoz képest: bár ők továbbra is nyertesei a 2011-ben bevezetett adóváltoztatásoknak, az ő bérük is az infláció alatti mértékben nő majd.

A vállalatok nagy része figyelembe vette a kormányzati előírásokat a bérkompenzációra vonatkozóan – derült ki a Hay Group december végén és január elején készített felméréséből. Azok a cégek, amelyeknél dolgoznak alacsony keresetű munkavállalók, a béremelésre fordítható keret csaknem felét (46,1 százalékot) a kötelező béremelésre használják fel idén. A felmérésében részt vevő cégek 10 százaléka számolt be arról, hogy a teljes béremelési összeget az alacsonyabb keresetűekre fordítják.

A vállalatok több mint harmada (36 százalék) azt állította, hogy a kötelező béremelés által nem érintett munkakörökben kisebb lesz a béremelés. E vállalatok körében a vezetők bérének emelkedése jelentősen elmarad majd a korábbi években tapasztaltaktól. Ez ronthatja a magyar vállalatok vonzerejét, aminek következtében a mobilabb vezetők nagyobb fluktuációja kezdődhet meg.

A juttatások is csökkennek

A megnövekvő bérköltségeket a vállalatok egy része a juttatások csökkentésével ellensúlyozza. 2012 az első év, amikor a cafeteria terjedése komolyan megtorpan: a vállalatok 14 százaléka csökkenti az erre fordított keretösszeget.

Idén csökken a munkavállalók juttatási csomagjának nettó értéke is. Az összes vállalat bruttó értéken átlagosan mindössze 1,4 százalékkal növeli a cafeteria összegét – miközben annak adóterhe 10 százalékkal nő.

Ötödik éve, hogy a tervezett béremelkedés elmarad az inflációtól

A Hay Group minden évben elemzi bruttó reálbérek alakulását. A felmérések szerint 2007 óta nem volt olyan év, amikor a tervezett átlagos béremelések meghaladták volna az infláció értékét. 2012-ben sem lesz másként: 5 százalékos infláció mellett (a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint) átlagosan csupán 3,6 százalékos béremelést terveznek a vállalatok.

Tavalyhoz hasonlóan idén is azt tapasztaljuk majd, hogy az alacsonyabb munkakörökben dolgozók magasabb emelésekben fognak részesülni, mint a vezetők. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy január elején a vállalatok kiemelkedően magas aránya még nem tudott döntést hozni a béremelésekről. A cégek harmada tehát úgy vágott bele az idei évbe, hogy nem látott tisztán a béremelések ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik