Belföld

Egyre nagyobb a hó, a katasztrófavédelem is felkészült

Csongrád megyében katasztrófavédelmi központot alakítottak ki a rendkívüli hóhelyzet miatt, és az érintett szervezetek megfeszített erővel dolgoznak.

Csongrád megyében katasztrófavédelmi központot alakítottak ki a rendkívüli időjárás miatt -közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Tátrai János a Szeged24-nek elmondta: két pont is működik az igazgatóságon, az egyik, ahova az információk befutnak és koordinálják többek közt a karitatív szervek, a rendőrség, a megyei védelmi bizottság munkáját.

A másik pedig egy veszélyhelyzeti központ, amely bevetésre vár, ha romlik a helyzet. A szóvivő elmondta: egyelőre minden feladatot el tudnak látni a balesetektől kedve addig a segítségig, ha valakinek tüzelőt kell vinni, hogy ne fagyjon meg. A hajléktalanszállók a megyében „teljes gőzzel” dolgoznak, hogy mindenkit el tudjanak látni- tette hozzá a szóvivő. Tátrai János azt is közölte: az elmúlt huszonnégy órában a tűzoltók tíz riasztást kaptak elakadt, árokba csúszott autók miatt, de csak egyetlen súlyosabb balesethez kellett kivonulniuk Szentesre. Erről a Szeged24 már beszámolt.

A szóvivő arról is tájékoztatott: Csongrád megyében nincs elzárt település, sem járatlan út, a közlekedés azonban lelassult. A buszok, köztük a távolságiak is járnak, de késésekre és esetleg járatkimaradásokra lehet számítani. A Csongrád megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletén arról számoltak be: a legfrissebb adatok szerint megyében Szentesen esett a legtöbb hó. Itt 30 centiméteres havat mértek, míg Szegeden 20-at. Az ügyeleten azt is elmondták: Szegeden 4 kombinált géppel és 2 bérelt géppel takarítják az utakat. A gépek elsősorban eltúrják a havat, mert a sózás ebben a hidegben nem sokat ér-tették hozzá. Szentesen hat, Makón négy Vásárhelyen ugyancsak négy géppel dolgoznak a közútkezelő munkatársai. A közútkezelőnél egyelőre 39 ember takarítja a megye útjait, de ha szükség lesz rá a pesti központtól ígéretet kaptak segítségre. A szegedi traumatológiai klinikán azt közölték: az elmúlt 24 órában sokan kértek segítséget, különböző balesetek miatt.

A Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság pedig rendkívüli  közleményt adott ki, amelyben többek közt felhívják az autósok figyelmét a téli gumi és a hólánc használatára. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a várható a legnagyobb mennyiségű hó és hóátfúvás a Dél-Alföldön. A meteorológiai szolgálat a havazás miatt nyolc megyére köztük Csongrádra harmadfokú figyelmeztető jelzést adott ki, mert egy nap alatt több mint harminc centiméter hó hullhat.

A mentőknél elmondták: készenlétbe helyeztek mintegy 60 négykerék-meghajtású terepjáró mentőautót, valamint mentőhelikoptereket. A Magyar Honvédség pedig több mint félezer katonával és kétszáz a szibériai hidegben is közlekedni tudó harci járművel készült fel a rendkívüli időre és az esetleges veszélyhelyzetre. A Volán minden megyében folyamatos  kapcsolat tart a közútkezelő helyi szerveivel, és állandó a tájékoztatás az utak járhatóságáról.
A MÁV szombati InterCity, EuroCity járatai pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetők igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik