Belföld

Lecsap a Malév-utasokra a konkurencia

Több légitársasági is bejelentette, hogy bővíti budapesti kapacitásait, illetve új járatokat indít, a Malév eddigi desztinációira.

Kapcsolódó cikkek

A Wizz Air 50 ezer jegyet ajánl fel kedvezményes áron azoknak az utasoknak, akiknek március 24-ig érvényes Malév-jegyük van. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy 66 százalékkal bővítik kapacitásaikat Budapestről, az utasok száma 50 százalékkal bővül, a jelenlegi 3 helyett 5 repülőgéppel közlekednek, a tavalyi 1,4 millió után 2 milliós magyarországi utasszámmal számolnak, és új célállomásokra indulnak, az első Bukarest lesz.

Hozzátette: a Wizz Air nem kíván a Malév helyére lépni, nem akar a Malév helyett nemzeti légitársaság lenni. Nem alakítják át üzleti modelljüket, továbbra is főleg a másodlagos repterekről üzemelnek. Ugyanakkor jelezték a fejlesztési tárcánál, hogy igényt tartanának a Malév leállása miatt felszabaduló, bilaterális (az EU-n kívüli) repülési jogokra. Ma adják be az igényt a minisztériumhoz. A Wizz Air elsősorban a moszkvai, kijevi, isztambuli, Tel-Aviv-i jogokat szeretnék megszerezni.

A Hír24 kérdésére a vezérigazgató azt mondta: a Malév esetében most az a legfontosabb, hogy tisztességesen vezényeljék le a végjátékot, hiszen itt utasok, dalkalmazottak és üzletek sokaságáról van szó. Ez nemcsak a kormány felelőssége, hanem az ágazat összes szereplőjéé. A Wizz Air fejlesztései révén hétszáz munkahely létrehozásával tud segíteni – mondta Váradi József, aki egyébként korábban a Malév vezérigazgatója is volt.

A Travel Service is bejelentkezett azonban a magyar légitársaság által hagyott űrre: május elsejétől Smartwings márkanéven menetrend szerinti járatokat indít Budapestről – közölte Farkas Attila, a Travel Service charter légitársaság ügyvezető igazgatója.

Az igazgató elmondta: még korai lenne desztinációkat megnevezni, mivel friss hír a Malév járatainak törlése. A Smartwings Prágából több menetrendszerinti járatot üzemeltet. Hozzátette: a Travel Service megmenti azokat a szerződéseket, amelyeket a Malévval kötöttek az utazási irodák, azokat átvállalja, és a nyári üzemeltetésben ki fogja szolgálni az utazási irodákat. Így az összes szerződésben rögzített teljesítés meg fog történni.

Az ügyvezető igazgató kijelentette: a Malév bejelentése óta jelentősen nőtt a kereslet a társaság szolgáltatásai iránt, “reggel óta folyamatosan csörögnek a telefonok”. Hozzátette: a piac azonnal reagálni fog erre a kiesésre. “Nemcsak a Travel Service, de a kereskedelmi légitársaságok is órákon, napokon belül pótolják majd a Malév kieső kapacitását.” Farkas Attila elmondta: a társaság nem indít mentesítő járatokat a Malév járatainak törlése miatt, mivel senki nem fizeti ki ennek ellenértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik