Belföld

Hideg idő: A honvédség felkészült a segítségnyújtásra

Szükség esetén a Magyar Honvédség (MH) 600 katonát és 200 különleges gép- és harci járművet tud bevetni.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka, Domján László vezérőrnagy pénteken sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, mind a létszámot, mind a műszaki eszközök számát növelik.

A katasztrófavédelemmel együttműködve elsősorban olyan esetekben segítenek, amelyek megoldásához a katasztrófavédelemnek és a polgári erőknek nincsenek meg a megfelelő műszaki eszközeik.

A honvédségnél a szükséges munkálatokat a regionális védelmi bizottságokkal a kapcsolatot folyamatosan tartó Katasztrófavédelmi Operatív Csoport irányítja, de az egyes alakulatok parancsnokai jogosultak arra, hogy szükség esetén, elsősorban az életmentéssel kapcsolatos kérdésekben, saját hatáskörben is hozzanak döntéseket – mondta a vezérőrnagy.  

A sajtótájékoztatót követően az újságíróknak bemutatták azokat a speciális terepjárókat, lánctalpas – és szállító járműveket, amelyek Kolontáron, illetve az árvízi védekezésben is beváltak, s amelyeket szükség esetén Fejér megye területén “vetnek majd be”. Valamennyit tapasztalt, felkészült szakember irányítja.

Domján László elmondta: a Magyar Honvédség az év minden napján 1200 katonával áll készenlétben arra, hogy katasztrófahelyzetben segítséget nyújtson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik