Belföld

Mit tegyünk a rendkívüli hidegben?

Az időjárási viszonyok alakulása, a következő napokra prognosztizált rendkívüli és tartós hideg miatt fokozottan kell figyelni az időjárással összefüggő különböző veszélyhelyzetek megelőzésére és elhárítására.

A tél veszélyei között nemcsak a megváltozott időjárási és útviszonyokra, vagy a különféle balesetek lehetőségeire érdemes figyelmet fordítani, hanem a kihűlés, fagyás veszélyére is.

Amint Nyeste Zsolt mentőtiszt a Szeged 24-nek elmondta, kihűlés akkor keletkezik, ha a szervezet több hőt veszít,mint amennyit akár fokozott anyagcserével (testmozgás), akár külső forrásból származó melegítéssel pótolni lehet. A szél, a hideg felületen való ülés vagy fekvés, a hideg vízben való tartózkodás fokozza a hőveszteséget. A belső, úgynevezett maghőmérséklet 35 °C alatt már kihűlést jelez, melynek mértéke különböző lehet. Különösen veszélyeztetettek, akik valamilyen okból – pl. betegség, sérülés, tudatmódosító szerek miatt bekövetkező eszméletvesztés – huzamosabb ideig fekszenek mozdulatlanul a hideg környezetben, melyet maguktól rendszerint nem is képesek elhagyni.

A kihűlés tünetei általában fokozatosan alakulnak ki. Kezdetben reszketés és fogvacogás jelentkezik, majd a reszketés alábbhagy, a mozdulatok lassúvá és ügyetlenné válnak, megnő a reakcióidő, a gondolkodás zavart lesz. Az érintett személy akár teljesen magatehetetlenné válhat, eszméletét is elveszítheti. A szívverés és a légzés lassabb, gyengébb lesz, különböző szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Végül a szív megáll.

Kihűlt személy ellátásánál szükség szerint biztosítani kell az alapvető életműködéseket (légzés és keringés), eszméletlen embernél fontos a légútbiztosítás. Adott esetben távolítsuk el a nedves, hideg ruházatot. Hívjunk mentőt (104)! Annak érkezéséig biztosítsunk meleg ruhát, takarót, megfelelő hőmérsékletű környezetet, eszméleténél lévő beteggel itassunk meleg folyadékot. Kerüljük a felesleges mozgatást!

A tartós hideghatás akár 0 °C felett is okozhat fagyási sérülést (először a kiálló testrészek, az orr, az áll, a térdek, a fülek és az ujjak fagynak meg). Az alkohol tompítja a hidegérzést, ezért az ittas állapotú emberek különösen veszélyeztetettek. A különböző fagyási fokozatoknak megfelelően a fagyott területen égő, szúró fájdalom jelentkezik, ami egy idő múlva csökken, vagy érzéstelenségbe megy át. A bőr sápadt, hűvös, majd később kipirul, kékes-lilává válik és megduzzad. Ezután hólyagok keletkeznek, melyekből nehezen gyógyuló fekélyek maradhatnak vissza. Ezt követően a bőr minden rétege megfagy (esetleg az alatta lévő szövetek is). A hólyagok összefolyhatnak, megrepedhetnek, a fagyott terület piszkosszürke színű.

Ellátásnál a fagyott területet nem szabad hirtelen felmelegíteni! A beteget takarjuk be, de a hideg, nedves ruházatot előtte vegyük le. Ha szükséges, a fagyott területeket steril fedőkötéssel lássuk el. Első fokú fagyásnál az érintett területeket óvatos dörzsöléssel melegíthetjük, a beteget meleg folyadékkal itathatjuk.  Ebben az esetben is hívjunk mentőt!

Különösen oda kell figyelni az elesett, magukra hagyott, elszigetelten élő emberekre, az idős, magányosan élő, támogatásra szoruló rokonokra, ismerősökre. Amennyiben huzamosabb ideig nem adnak életjelt magukról, nem tudják elérni őket, illetve feltételezhető, hogy az adott körülmények miatt segítségre szorulnak, értesítsék az illetékeseket, szükség esetén forduljanak a rendőrség munkatársaihoz, hogy a lehetőségekhez mérten minél gyorsabban megtehessük a megfelelő intézkedéseket.

Központi segélyhívó: 112   Rendőrség :107     Mentők:  104

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik