Belföld

Kabátot a kutyákra, ők is fáznak!

Győrben is repkednek a mínuszok, így nem árt házi kedvencünkre is nagyobb gondot fordítanunk. A szakértő segít, mire figyeljünk a fagyokban!

Csütörtök reggel -13 fokot mértek a kisalföldi megyeszékhelyen, és a csípős hideget nem csak mi érzékeljük bőrünkön, hanem állataink is érzékenyek a téli időjárásra. Ajánlott nagyobb körültekintéssel gondoskodnunk a négylábúakról, hogy ők is feltudják venni a harcot a „friss” levegővel. A kerti és a lakásban tartott ölebekkel viszont különböző módon kell bánnunk.

Ölebek az udvaron

A szabadban tartott szőrmókok esetében a legfontosabb, hogy az óljukat megfelelő, szélvédett helyen tároljuk, ahova a hózáporok elől is elbújhat a kedvencünk. A házikó szigetelésével és az aljzat megemelésével (például raklappal vagy hungarocellel alapozzunk egy felületet) lényegesen melegebb környezetet teremthetünk a kutyusoknak. „Kinti állatoknál fontos, hogy a táplálékukat és a kihelyezett folyadékukat rendszeresen ellenőrizzük, hiszen a mínuszokban alig pár óra alatt bármelyik befagyhat.” – tanácsolja Dr. Sík Sándor győrszentiváni állatorvos, majd hozzáteszi, hogy egy jó gazdi mindig ügyel hűséges társára.

Blökik a panelban

Ma már nagyon sok állatot tartanak a lakásokban, a panelokban is Győrben, akik bár napközben élvezhetik az otthon melegét, egy-egy séta alkalmával könnyen megfázhatnak ők is. A szakember szerint mikor utcára indulunk az ebekkel, akkor bizony elkel egy falatnyi ruházat a vérebre. „Ha a csahos ragaszkodik a futáshoz és a labdázáshoz, akkor lakásba érve az első feladatunk az legyen, hogy száraz törölközővel megdörzsöljük a kutyus szőrzetét, a párás, vizes bőre miatt ugyanis könnyen megfázhat ő is” – teszi hozzá a szentiváni kutyadoki.

A blöki méretétől függően pedig a napi kalóriabevitel is lényeges kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik