Belföld

Így sikerült Dörner premierje

Jó hangulatú volt az első társulati ülés, oldódott a mesterségesen generált feszültség – mondta az Új Színház új igazgatója.

A találkozó után a színház tagjai, dolgozói már nagyobb bizalommal vannak az új vezetés iránt. A társulat túlnyomó része ott volt az ülésen. Döntésre senki nem jutott azzal kapcsolatban, hogy marad vagy sem, erre mindenki kap időt. Tapasztalják meg a változást, annak fényében határozzanak – hangsúlyozta Dörner.

Szó volt arról is, hogy azokat a darabokat veszik le a repertoárról, amelyekre nincs közönség. Az áprilisi műsorról a februári jegyeladások alapján fognak dönteni. A márciusi műsort ismertették, a próbatáblára három szereposztás került ki, amelyben a jelenlegi tagok mellett számos vendégművész szerepel, köztük Koncz Gábor, Bordán Irén, Helyey László és Gregor Bernadett.

Dörner felolvasta a kórházban lévő Csurka István társulathoz intézett levelét, aki arra bíztatta a jelenlévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt. Pozsgai Zsolt főrendező elmondta: a színház vezetésének március 1-jéig kell értesítenie a színház dolgozóit arról, hogy munkájukra igényt tartanak-e, az alkalmazottaknak egy hónap áll rendelkezésére a válaszadásra. Mint mondta, 90 százalékban ajánlanak majd további szerződést a jelenlegi tagoknak.

Az MTI értesülése szerint a társulat részéről számos kérdés felmerült, bizonyos félreértéseket megpróbáltak tisztázni, a feszültség érezhető volt a tagokban. Több színész távol maradt, és olyanok is feltűntek a nézőtéren, akikről nem tudni még, hogy milyen szerepben fognak részt venni a színház életében.

Tegnap este több európai színházban memorandummal tiltakoztak a budapesti Új Színházban történtek ellen. Bécsben a Burgtheater színházban Tilo Werner, a hamburgi Thalia színház művésze olvasta föl az előadás végén azt a memorandumot, amellyel Dörner György színházigazgatói kinevezése ellen tiltakoznak.

Brüsszelben sajtótájékoztatón jelentette be Fischer Ádám karmester, hogy levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz. Ebben az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra.

Amint arról beszámoltunk, tegnap este dulakodás volt az Új Színház előtt, amikor szélsőjobboldali tüntetők próbálták megzavarni a demonstrációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik