Belföld

Az eddigi enyhe tél megzavarta a madarakat

A darvakat az eddigi hómentes tél zavarta meg vonulásukban, de ez az időjárás a vadaspark állatainak viselkedésén nem látszik.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója szerint az idén teljesen kuriózum, hogy a darvak még februárban is itthon maradtak, és nem vonultak délre. Ez az enyhe télnek tudható be, hiszen egyszer sem volt olyan hóesés, ami napokig megmaradt volna, és elzárta volna az élőlényeket a táplálék elől, hiszen őket nem is a fagy, hanem az élelemhiány készteti a költözésre. „Valószínűleg azért nem távoztak még, mert minél kevesebb energiát szeretnének befektetni a költözésbe, így maradnak, amíg csak lehet. Nappal nagy tömegben láthatók táplálkozó helyükön, Zsombó és Dorozsma közelében”– meséli az igazgató, aki hétvégén, természetjárás közben maga is meglepődött, mikor egy kanalas gémmel találkozott, hiszen ez a faj általában márciusig Észak-Afrikában telel.

Ellentétben a madarakkal, a Vadaspark állataira nem sok hatással volt a különleges időjárás, szerinte ennél nagyobb gondot fog jelenteni, mikor ki kell majd fizetni utánuk a gázszámlát, hiszen minden élőlénynek igyekeznek a megszokott hőmérsékletet biztosítani.

– Azokat az állatokat, amelyek érzékenyebbek az időjárásra, a gondozók kevesebb ideig engedik ki. Például a zsiráfoknak csak fél órás sétákat engednek a szabadban, de azt is csak azért, hogy egy kicsit megmozgassák a végtagjaikat. A gólyákat pedig kivettük a tóból, nehogy belefagyjanak és eltörjön a lábuk– sorolja a hideg elleni intézkedéseket Veprik Róbert. – De előfordulnak olyan álaltok is, akik imádják ezt az időszakot, a fiatal élőlények például nagyon tudnak örülni, mikor először meglátják a havat. Hirtelen nem is tudják hova tenni, először lebénulnak, majd mikor fellelkesülnek, nagyokat játszanak a hóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik