Belföld

A kormány arra kér minden szervezetet, nyissanak melegedőket

Lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget - közölte a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő a lakosságot arra kérte, jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját.
A kormány azt szeretné – mondta -, ha társadalmi összefogás jönne létre a kormányzati, önkormányzati karitatív és egyházi szervezetek között annak érdekében, hogy mindenkit meg tudjanak védeni az időjárás viszontagságaival szemben.
Utalt arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 11 megyében rendelt el elsőfokú figyelmeztető jelzést, és emlékeztetett arra is, hogy a kormány az elmúlt időszakban sok, hajléktalanellátást szolgáló intézmény felújítását rendelte el.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a rendkívüli hideggel kapcsolatban a rendőrség már megtette a szükséges intézkedéseket, és az országos főkapitány külön tervben határozta meg a rendőri szerveknek, illetve valamennyi rendőrnek a speciális feladatokat.
Mint mondta, szükség esetén a rendőrség teljes, mintegy 48 ezres személyi állománya bevethető, amennyiben azt a “kritikus helyzet” megkívánja.
Közölte, kifogástalan műszaki állapotban vannak azok a technikai eszközök – köztük különleges terepjárók, nehézgépjárművek – is, amelyeket ilyen kritikus helyzetben be lehet vetni.
Bejelentette, hogy mostantól kezdve öt helikopter is állandó készenlétben áll.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen olyan esetről sem tudnak Magyarországon, ahol “egyértelműen és bizonyíthatóan a hideg okozta volna valakinek a halálát”. Hozzátette, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy senki se haljon meg a hideg miatt.
A szóvivő ennek érdekében arra kért mindenkit, figyeljenek jobban oda azokra, akik esetleg nem tudnak magukról gondoskodni. Jelezte, hogy az elmúlt órákban már több olyan bejelentést kaptak, amikor szomszédok hívtak segítséget rossz egészségi állapotban lévő emberekhez. Mint mondta, ilyen esetekben a mentőszolgálat gondoskodik a kórházi elhelyezésről.
Arra is figyelmeztetett: a szén-monoxid-mérgezés veszélyét növeli, hogy a hideg miatt sokan “barkácsolt” fűtési eszközöket használnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik