Belföld

Mi lesz a maradék hitelesekkel?

Hétfőn gyakorlatilag véget ért a végtörlesztés, újabb adósokat hagyva hátra. Mi lesz azokkal, akik forinthitelt vettek fel, hogy megszabaduljanak devizatartozásuktól?

Kapcsolódó cikkek

Sokan még évekig vagy évtizedekig fogják fizetni az elmúlt negyedévben kapkodva igényelt, nem egy esetben 14-15 százalék thm-mel felvett hitelüket. Mikor lehet ezeket a kölcsönöket kedvezőbbre cserélni, mi lesz a végtörlesztés után?

December végéig 468 milliárd forintot kapart össze mintegy 94 ezer devizaadós a végtörlesztéshez. Ebből az összegből 88,5 milliárd volt a kiváltó hitel. December végén tehát a végtörlesztett hitelek forrásainak 19 százaléka származhatott valamilyen pénzügyi intézménytől. Az összes folyósított hitelkiváltó forinthitel közül 43 milliárd forintot a pénzügyi szervezetek saját korábbi adósaiknak, 45,5 milliárd forintot viszont más pénzügyi szervezet adósainak nyújtottak. A kiváltó forinthitelek átlagos összege 5,3 millió forint volt. Ezek az adatok nem tartalmazzák a munkáltatói kölcsönöket, melyek nyújtására december végéig volt lehetőség.

A PSZÁF januári jelentésében a decemberi 70 milliárdnál is nagyobb végtörlesztő hitel kihelyezése szerepelhet majd. Lehet számítani az átlagos hitelnagyság növekedésére is, hiszen a problémásabb, nagyobb összegű kölcsönök hitelbírálata valószínűséggel áttolódott 2012-re. Feltehetőleg a januári teljes végtörlesztés már nem haladja meg jelentős mértékben a folyósított hitelek mennyiségét sem. Az eddigi aktivitásból is jól látszik, hogy azok, akik megtakarításból rendezték tartozásukat rég letudták a banki ügyintézést, csak a hitelesek maradtak. Ezért az eddig kihelyezett 21 ezer darab végtörlesztő hitel meg is duplázódhat a végleges adatokban.

A BankRáció.hu internetes összehasonlító portál adatai szerint a legnagyobb hitelintézetek a végtörlesztés kezdeti időszakában nagyrészt még 10-12 százalékos thm-mel kínálták hiteleiket, ez később megváltozott, december-januári időszakban a még nyújtott hitelek díjai 12-15 százalék körüliek voltak. Erre az időszakra már a legtöbb nagyobb hitelintézet felhagyott a végtörlesztő hiteligénylések befogadásával. Az addig befogadott kérelmek feldolgozására koncentrálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik