Belföld

Remélik, holnap is repül a Malév – kész a válságterv

Az igazgatóság elnöke szerint lehetnek befektetők. 2 milliárdot különített el a kormány kártalanításra.

Berényi János keddi sajtótájékoztatóján a stratégiailag kiemeltté minősítést olyan védernyőnek nevezte, amely alatt a társaság működni tud, szállítani tudja az utasokat menetrend szerint, és mint mondta, reméli, hogy ez így is marad. Hozzátette, hogy ilyen csődvédelem alatt álló légitársaságra máshol is van példa. “Repülünk, és remélem, holnap is repülünk” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha mégis elfogy a pénz, elmondta: akkor az utasok többszörösen biztosítva vannak, visszakaphatják a pénzüket a IATA-tól, a biztosítóktól és a Malév letéteiből.

Lenne befektető – állítólag

A Malév igazgatóságának elnöke elismerte, hogy állami forrásra nem számíthat a légitársaság, de egyéni befektetőre igen. Hozzátette, hogy a potenciális befektetőkkel folynak a tárgyalások.

Ebben a formában nem működhet tovább a cég, de addig igen, amíg egy új, nemzeti légitársaság megalakul – mondta. Megerősítette, hogy péntekre a menedzsmentnek likviditási tervet kell összeállítania. Elmondta: a kormány keddi ülésén is téma a légitársaság jövője.

A Malév adóssága 60 milliárd forint, de ez eddig is kezelhető volt az elnök szerint. A jelenlegi helyzetben azonban a partnerek bizalma csökkenhet, és ha előre kérik a pénzt, a társaságnak több likviditással kellene rendelkeznie, mint normális esetben.

Berényi János megerősítette, hogy az eddigi eredmények biztatóak, a cégnek több mint 757 ezer foglalása van és a foglaltsági mutatók is jól alakulnak.Az elnök szólt arról is, hogy a korábbi állami döntések rendkívül nehéz helyzetbe hozták a légitársaságot.

Mi történik, ha mégsem repül?

A Malév leállásának esetére szükséges intézkedéseket és a kárelhárítást tartalmazza a Magyar Közlöny keddi számában megjelent két kormányrendelet.

Az egyik – este hat órai dátummal hatályba lépő – azt tartalmazza, hogy kártalanítást és segítségnyújtást azok az utasok kaphatnak, akik érvényes menetjegyüket a Malév menetrend szerinti járatainak leállását megelőzően vásárolták meg, és azok is, akiknek érvényes Malév-jegyük van a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján, valamint azt követően három naptári napra.

A kormányrendelet szerint számíthatnak kártalanításra azok az utasok is, akik a Malév menetrend szerinti járatának leállása napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszafelé útra 2012. február 29-ig érvényes Malév-járatra szóló menetjeggyel rendelkeznek. A kártalanítási igényeket március 31-ig lehet benyújtani.

Egy ugyancsak keddi dátummal megjelent másik kormányrendelet a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalék terhére 2 milliárd forintot különít el a rendkívüli intézkedésekre fenntartott kormányzati keretből, amely a Malév menetrend szerinti járatainak leállása esetén használható fel a légitársaság utasainak nyújtandó állami segítségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik