Belföld

Londoni elemzők: közel a tetőzéshez az MNB-kamat

A magyar jegybanki kamatpálya további íve változatlanul erősen függ az EU/IMF-tárgyalások alakulásától, de az MNB alapkamata most már valószínűleg "közel jár a tetőzéshez".

A JP Morgan bankcsoport – az elmúlt hét felzárkózó térségi pénzügyi fejleményeiről befektetőknek Londonban összeállított helyzetértékelésében – visszautal az MNB kamattartási döntésére.
A JP Morgan londoni közgazdászai Simor András jegybankelnök azon kijelentéséből, hogy “szoros volt” a szavazási eredmény, arra következtetnek, hogy a monetáris tanács 4:3 arányban voksolhatott a kamattartásra. A ház szerint a rövid távú kamatkilátásokat továbbra is erőteljesen az EU/IMF-tárgyalásokon elért haladás és a globális kockázatvállalási készség határozza meg, de ha az euró forintárfolyama tartósan 300 forint alatt marad, akkor az MNB valószínűleg “nem fogja kényszerítve érezni magát” arra, hogy a mostani szintről tovább emelje az alapkamatot.
Egy másik nagy pénzügyi szolgáltató, a Morgan Stanley londoni elemzői is a monetáris tanács 4:3 arányú megosztottságát valószínűsítették. Következtetésük szerint, ha ezen az arányon belül Simor Andrást “leszavazták”, akkor a monetáris tanács jó eséllyel “kevésbé lesz konzervatív” egy esetleges kamatcsökkentési döntéssel, mint ahogy arra az MNB-elnök a kamatdöntő ülés után utalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik