Belföld

Illegális szemét a velencei-tavi településeken

A műanyagzsákokat a kóbor állatok éjszakánként feltépik, tovább fokozva a szemetes állapotot.

A tókörnyéki önkormányzatok Don Quijote-i szélmalomharcot folytatnak azok ellen, akik a háztartási hulladékaikat titokban a közterületekre rakják. Megdöbbentően szemetes területeket lehet látni a tókörnyék két városában, Gárdonyban és Velencén, különösen most, a kevésbé forgalmas üdülőterületeken, ahogy feltehetően a kisebb velencei-tavi településeken is – írja a V-tó.info.

Jószerével mindenfelé találni a sétányokon, parkokban, kisebb forgalmú utcákban a bokrok tövében eldugott szemeteszsákokat, és  az élelem után kutakodó kóbor állatok által a feltépett zsákokból öt-tíz méteres körzetben szétszórt háztartási szemetet. A közterületen hever a sok kiürült italos és üdítős üveg, flakon, számtalan féle csomagolóeszköz, konzerv és sörös doboz, papír, leégett cigaretta, vagy éppen kiürült doboza.

Nyilvánvalóan az illegálisan szemetelők, a hulladékgazdálkodás költségeit így megtakarítani akarók ellen cseppet sem egyszerű a harc, pedig ez az állapot nem maradhat így. Talán sokak ellenérzése mellett is érdemes lenne a települések szemetelők által fertőzöttebb közterületeit bekamerázni és a lefülelt szemetelőket – sok pénzzel és hosszan tartó közmunkával – keményen büntetni. Ha pedig minderre nincs ideillő jogszabály, akkor alkotni kell megfelelő helyi rendeleteket-olvasható a lapban.

Kevesebb lehet az illegális szemét

A velencei-tavi hulladékgazdálkodásért felelős cég vezetője szerint nem túl sok a két tóparti városban az illegális szemét. A szemetelés oka szerinte leginkább az volt, hogy Gárdonyban az üdülőtulajdonosok csak márciustól októberig fizették ki a szemétszállítási díjat, ha utána is volt szemetük, akkor külön matricát kellett venniük. Sokan úgy akartak spórolni, hogy inkább a közterületre rakták a szemetet, távol a házuktól- mondta a Fehérvár24-nek Kovács Attila, a Velencei-tavi hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője.

Ez megváltozott január 1-től, mert Gárdony is bevezette azt a Velencén már évek óta meglévő gyakorlatot, hogy havonta egyszer az üdülőterületekről is elszállítják a szemetet, és ezt kötelezően fizetni kell minden tulajdonosnak, ha a városban tartózkodik, ha nem- hangsúlyozta Kovács Attila.

Az ügyvezető bizakodó, mert –mint mondta- több százan jelentkeztek be Gárdonyban tavaly november 1-től a kft-nél azért, hogy jelezzék, bár üdülőterületen laknak, állandóan élnek a házukban. Ők kifizették az egész évre szóló szemétszállítási díjat, így nemcsak a hónap első hetén viszik el a szemetüket, hanem az év valamennyi hetén.

Igazi megoldás csak a büntetés?

Megkérdeztük a V-tó. info szerkesztőjét lát-e javulást az utóbbi időben. Máté G. Péter elmondta: szombaton sétáltak Gárdonyban, a vasút mellett végig ott van a szemét, a város frekventált helyén, a Szövetkezetek útján 3-4 helyen csúfítja a városképet, de Agárdon a Határúton a bokrok alja ugyancsak szemetes. Velencén, az üdülőterületeken ugyancsak ez a helyzet.

Máté G. Péter hangsúlyozta: véleménye szerint, amíg drasztikusan nem büntetik az illegális szemetelőket, addig nem fog történni igazi változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik