Belföld

Egy hétre bárki egyetemista lehet Szegeden

Egy hétig nemre, korra, végzettségre, tanulmányi eredményekre való tekintet nélkül bárki egyetemistának érezheti magát a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán.

Február 6-tól február 10-ig 5 tanítási napon 71 kurzus óráiba hallgathatnak bele az érdeklődők.

A nyílt órákra leginkább a döntés előtt álló középiskolásokat és a kommunikáció szakos képzés iránt érdeklődő nebulók szüleit várják, de a tanszék szívesen veszi akár az unokák világát megismerni igyekvő nyugdíjasok egyetemi padokban történő megjelenését is.

A sajátos kezdeményezés részeként 17 különböző tanteremben reggel 8-tól este 7-ig lehet majd órákat hallgatni. A nyílt héten az „igazi” egyetemisták és a „vendég” hallgatók együtt ismerkedhetnek a kommunikációs munka hátterével, az egyes tantárgyak követelményeivel.

A legutóbbi években a nyilvánosság fórumain gyakran hangoztak el arról szóló vélemények, hogy a kommunikáció szakos hallgatók nem elég hasznosak a munkaerőpiac szempontjából, és megkérdőjeleződött a képzés komolysága is. Meggyőződésem, hogy ezek a vádak nem valósak, és leginkább úgy lehet válaszolni rájuk, ha a képzésünket láthatóvá tesszük kívülről is, s lehetővé tesszük azt, hogy a tavaszi szemeszter első tanítási hetében bármelyik órára bárki bejöjjön és betekintsen a szakon folyó munkába, belehallgasson a képzés óráiba – mondja Szajbély Mihály, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője.

A Heti Válasz friss elemzése szerint a szegedi kommunikáció szakos képzés a második legerősebb az országban; a diák/tanár arányokat értékelő listán pedig éllovas. Jelenleg az alap- és mesterképzéseken több mint 300 kommunikáció szakos tanul a Szegedi Egyetemen. A legismertebb egykori hallgatók között említhető Veiszer Alinda, a Záróra műsorvezetője, Csiszár Jenő, a Magyarország, Szeretlek csapatkapitánya, Tóth-Szenesi Attila, az Index rovatvezetője vagy Veress Kriszta, a XXI. század riportere.

A február eleji nyílt héten a tanszék televízió- és rádióstúdiója is fogadja majd az érdeklődőket. Bárki szerkesztheti a Rádió Mi műsorát; hozhatnak az érdeklődők zeneszámokat és megoszthatják gondolataikat a közösségi rádió hullámhosszán. Az egyetemi TV Stúdióban pedig az „egy hétig egyetemisták” is híradó-műsorvezetők lehetnek, s beolvashatják kedvenc híreiket, majd a felvételt elvihetik magukkal.

Esténként a korábbi hallgatók vizsgafilmjeiből rendeznek vetítéseket. A kezdeményezés részleteiről a kommunikáció tanszék honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik