Belföld

“Fájdalmas, de menni kell”

Vasárnap tartotta az Új Színházban az utolsó kulisszajárást Márta István távozó direktor. Videó.

“Én úgy gondolom, hogy ezt csak méltósággal, sőt, némi iróniával lehet megtenni, hisz ezt a fajta abszurd drámát – mondhatni bohózatot – máshogy nem lehet kibírni” – ezt mondta Márta István a régi Új Színházban tartott utolsó kulisszajáráson vasárnap.

Arra a nézői kérdésre, hogy a váltás után mi lesz a közkedvelt darabokkal és a társulat többi tagjával, Márta István elmondta: az új vezetés minden repertoárdarabot levesz a műsorról márciusban, és a művészek közül többen is távoznak.

Mint ismert, az Új Színház igazgatói posztjára meghirdetett pályázaton Márta István igazgató és Dörner György színész indult. A szakmai bizottság többsége szeptember közepén Márta újbóli kinevezését javasolta, ám végül Dörner lett a befutó, aki pályázatában Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának.

A döntés komoly felzúdulást okozott, október 22-én tüntettek is a teátrum előtt a kinevezést ellenzők, több kiválóság pedig jelezte, nem hajlandó együtt dolgozni Dörnerékkel. December közepén Tarlós István főpolgármester arra kérte Dörnert, ne alkalmazza színházában Csurka Istvánt, mert a drámaíró „az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában.” Erre Dörner azt válaszolta, nem is tervezte Csurka alkalmazását.

Ami biztos: új időszak kezdődik a teátrum életében és Márta István január 31-én búcsúzik a társulattól.

“Ne fordítsák el fejüket a színháztól. És ezt mindenki úgy érti, ahogy akarja” – ezekkel a szavakkal köszönt el a közönségtől az Új Színház távozó igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik