Belföld

Megkezdődött az LMP kongresszusa

Megkezdődött az LMP kétnapos kongresszusa Budapesten, a résztvevők többek között az új frakcióvezető személyéről és a párt szövetségesi politikájáról is döntenek.

Az esemény a stratégiaalkotással kezdődik – ezen belül döntenek a párt szövetségesi politikájáról is – amelynek során vitaindítót mond Schiffer András. A volt frakcióvezetőt a párt kérte fel, hogy ossza meg a szövetségi politikáról vallott álláspontját a résztvevőkkel.

A résztvevők ezután szavaznak arról, hogy a parlamenti mandátumáról a hónap elején lemondó Kaufer Virág helyére Szél Bernadett választmányi szóvivőt vagy Hajdu Máriát, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagját jelöljék. A szavazás előtt a két aspiránsnak lehetősége lesz beszédet mondani, illetve felelniük kell a kongresszusi tagok kérdéseire.

Szombaton utolsó napirendi pontként döntenek az LMP szervezetfejlesztéséről. Itt két elképzelés versenyez egymással. Az első az elmúlt év tapasztalatai alapján korrekciókat hajtana végre a működő regionális küldötti rendszeren. A másik felvetés beterjesztői azt javasolják, hogy az európai zöldpártok mintájára válasszanak két társelnököt.

A vasárnapi forgatókönyv szerint először az LMP 2012. évi költségvetését fogadják el, ezután döntenek az új frakcióvezetőről. A frakcióvezető-jelölt vagy jelöltek személye csak vasárnap dől el hivatalosan, mert a kongresszus ideje alatt a képviselőcsoport is ülésezik, és ekkor szavazzák meg, hogy kit vagy kiket állítanának a posztról lemondó Schiffer András helyére. Az ülésen már a szombaton megválasztott új képviselő is részt vesz majd.

A jelölt (vagy ha a képviselőcsoport több embert is javasol, a jelöltek) nyilvános bemutatkozása után a kongresszus szavazással fejezi ki véleményét, a frakció pedig ennek alapján választja meg hivatalosan az új vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik