Belföld

Börtönökből érkezik majd a kórházi lepedő

Rendelet írja elő, hogy az állami egészségügyi és szociális, valamint a HM-hez tartozó intézményeknek a büntetés-végrehajtástól kell beszerezniük, amit lehet.

Az államigazgatási és a rendvédelmi szerveknek tavaly július óta, az állami kórházaknak, a szociális ágazathoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézményeknek pedig ettől az évtől írja elő egy kormány-, valamint egy belügyminisztériumi rendelet, hogy amit csak lehet, a büntetés-végrehajtástól (bv) kell beszerezniük – írta a Világgazdaság pénteken.

A börtönökben, valamint a bv 12 gazdasági társaságában több mint 3500-an dolgoznak, ez meghaladja a fogva tartottak egyharmadát – tudta meg a lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájától. A rabok által előállított termékek, illetve szolgáltatások köre igen széles: gyártanak munkaruhát, cipőt, fűrészárut, egészségügyi papírokat, fémszerkezeteket, iroda- és konyhabútorokat, foglalkoznak nyomdaipari tevékenységgel éppúgy, mint hulladékgazdálkodással és textiltisztítással

A termékeket a jogszabályok alapján, gyakorlatilag értékhatártól függetlenül, a BVOP-tól kell beszerezniük az érintett intézményeknek. A 100 ezer forintnál drágább, de a közbeszerzési értékhatárt (jelenleg 8 millió forint) el nem érő termékeknél és szolgáltatásoknál kötelező a BVOP Központi Ellátó Szervétől (KESZ) ajánlatot kérni, a hulladékkezelésnél ez a kötelezettség már 100 ezer forint alatt él.

A 8 millió forintot meghaladó tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t, és ha az ki tudja elégíteni az igényt, ismét csak vele kell szerződnie az intézménynek. Ha a szükséges mennyiségű orvosi köpenyt vagy pizsamát, borítékot vagy szivacsmatracot szállítani tudja a BVOP, akkor azt a kórház köteles tőle megrendelni, ez alól csak akkor kaphat felmentést, ha “hitelt érdemlően bizonyítani tudja”, hogy az ajánlott árnál 20 százalékkal olcsóbban is be tudja szerezni a piacon ugyanazt a terméket – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik