Belföld

Az LMP szerint elbukott a kormány munkanélküliség elleni háborúja

Az LMP véleménye szerint elbukott a kormány munkanélküliség ellen indított háborúja, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján jelenleg kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel korábban.

A fejlesztéspolitikai szakszóvivő úgy fogalmazott, hogy a kabinet “nem hogy nem tudott elindulni az egymillió új munkahely felé”, de értékes munkahelyeket veszített. A politikus az okok közé sorolta, hogy az Orbán-kormány hatalomra jutása után hamis illúziókba ringatta magát és rossz gazdaságpolitikát kezdett folytatni, ráadásul emellett folyamatosan ki is tart. Szabó Zsolt kijelentette azt is, hogy a kormány egy világszerte megbukott “IMF-receptet” próbál megvalósítani, de ez a recept nem képes munkahelyeket teremteni, eltúlozza és nagyítja a területi különbségeket.
Véleménye szerint ennek a munkaerő-piaci politikának a hatására a leszakadt magyarországi régiókban nő a munkanélküliség és egyre nagyobb a mélyszegénység.
Megoldási javaslatként egy olyan gazdasági fordulatot említett, amelynek során visszaállítanák a többkulcsos, progresszív személyi jövedelemadót, bevezetnének egy ökológiai adóreformot, és végrehajtanák a “zöldgazdaság-élénkítést”.
Végül megjegyezte, hogy a kormány, a kijelentéseivel ellentétben, a kis- és közepesvállalkozások előtt is “lehúzta a rolót”. A KSH adataira hivatkozva azt mondta, hogy folyamatosan nő azoknak a cégeknek a száma, amelyek “kénytelenek beszüntetni a tevékenységüket, (…) mert a kormány ellehetetlenítette a munkájukat”.
A kabinet nem áll sem a munkáltatók, sem a munkavállalók pártján, “egyszerűen csak rögeszmésen ragaszkodik a saját bukott gazdaságpolitikájához, aminek láthatjuk az eredményét” – foglalta össze mondanivalóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik