Belföld

Gyurcsányhoz hasonlította Schmitt Pált a Jobbik

A párt szóvívője szerint az államfő hiába próbál magyarázkodni, nyilatkozatai „hazugsággyanúsak".

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a köztársasági elnök kisdoktori disszertációjának keletkezésével, illetve az államfő ügyben tett nyilatkozataival kapcsolatban – jelentette be a párt szóvívője.

Dúró Dóra szerint a testület a Semmelweis Egyetem szerdán felállt öttagú tényfeltáró bizottságával együttműködve végezhetné a munkáját. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az államfőnek az ügyben tett nyilatkozatai „hazugsággyanúsak”, és hiába próbál magyarázkodni, állításait az érintettek többször is megcáfolták.

Dúró Dóra hozzátette: Schmitt Pál “hazugságspirálba” került, éppen ezért szükséges a plágiumgyanú mellett az államfő nyilatkozatait és a politikai következményeket is vizsgálni. Így például, hogy milyen nemzetközi presztízsveszteséget jelent, hogyha az államfő továbbra sem tudja cáfolni a plágiumgyanút.

A Jobbik szerint ez az ügy az őszödi beszédhez hasonló morális válságot okozhat, és az emberek politikától való elfordulásához vezethet. Éppen ezért minden magyar állampolgárnak és Schmitt Pálnak is érdeke, hogy kiderüljön az igazság – jegyezte meg a szóvívő.

Senki sem csatlakozik

A kormánypártok és az ellenzéki erők magára hagyták a Jobbikot. A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP egyaránt úgy véli, hogy a parlamentnek nem feladata a tudományos teljesítmények értékelése, Schmitt Pál doktori disszertációjának vizsgálatára pedig a Semmelweis Egyetemen már megalakult egy tényfeltáró bizottság.

A szocialista Szanyi Tibor ugyanakkor megjegyezte: a törvényhozásnak csak akkor lesz dolga az ügyben, ha bebizonyosodik, hogy az államfő másolta dolgozatát. Ebben az esetben viszont szerinte az Országgyűlésnek szavaznia kellene az államfő jövőjéről.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik