Belföld

Keserű az idősek szájíze Gárdonyban

A kommunális adót megszüntette a városvezetés ettől az évtől Gárdonyban és bevezette az építményadót. A 70 éven felüliek mentességet kaptak a kommunális adó megfizetése alól, ám az új adó 50 százalékát már a hetvenen felülinek is fizetni kell.Az érintettek egy része sérelmezi ezt, a polgármester szerint azonban a változtatással igazságosabb lett a közteherviselés.

50 és 100 négyzetméter közötti lakásoknál már jelentős az adó, és a legtöbb 70 éves otthona ekkora. A pénz megfizetése pedig nehézséget okoz, különösen azoknak, akik már egyedül élnek- mondta a Fehérvár24-nek több idős ember.

Tóth István polgármestertől megtudtuk: igazságosabb közteherviselést szerettek volna az új adó bevezetésével. A kommunális adó egy öröklött adónem volt, és nem értették az emberek mit takar, ezért szüntették meg. Igazságosabbnak tartják, hogy a 70 éven felüliek is kötelesek fizetni az építményadó 50 százalékát.

A polgármester közölte: ha 100 négyzetméteres lakása van valakinek mintegy 22 ezer forint egy évben az adója. Ennek felét kérik a 70 éven felüliektől. Ez havi nem egészen 1000 forint. A nyugdíjasok képesek lesznek arra, hogy ezt fizessék, mert van valóban szerény, de stabil bevételük. Ők is a város lakói és igénybe veszik a szolgáltatásokat, támogatásokat.

Az új rendelet szerint, ha egy magánszemélynek a lakóháza, vagy lakása nem éri el az 50 négyzetmétert, akkor 300 Ft négyzetméterenként az éves építményadója. Akinek 51-100 négyzetméteres a háza, annak évente meg kell fizetni az 50 négyzetméter után 15.000 Ft-ot és az 50 m2 feletti rész után pedig négyzetméterenként 150 Ft-ot. 101-150 négyzetméteres ház esetén    22.500 Ft-ot és a 100 m2 feletti rész után négyzetméterenként 125 Ft-ot. 151 négyzetméternél nagyobb ház után 28.750 Ft-ot és a 150 m2 feletti rész után négyzetméterenként 100 Ft-ot. A 70 éveseknek az adó felét engedik el.

A Fehérvár24-nek ott élő idős emberek hangsúlyozták: Nemcsak az új adó jelent számukra plusz fizetnivalót. A nyugdíjasoknál nem az átlag infláció jelentkezik, mert amiket vásárolnak- alapvető élelmiszerek, szolgáltatások-azoknál az áremelkedés lényegesen magasabb.

A legtöbb idős ember egyetért azzal, hogy az önkormányzat nehéz helyzetben van, és szüksége van bevételre, ám elmondták többen, hogy azoknak az időseknek, akik 40- 50 ezer forintos nyugdíjból élnek, pár ezer forint is nagyon sokat számít. Hozzátette közülük egy: 3 ezer nyugdíjas van a városban, és azért is sérelmezik a változtatást, mert látják, hogy az ország több részén megbecsülik az öregeket, és különböző kedvezményeket adnak nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik