Belföld

A Római lakótelep biztonságban lesz, de Táborállás még sokáig nem

Megkezdődik Dunaújvárosban a Kőtár alatti védelmi munkák második üteme, Táborálláson azonban áprilisban indulhat csak a védekezés.

Támogatásra érdemesnek ítélték a város pályázatát, amelyet a Kőtár alatti partfalszakasz védelmének második ütemére adtak be- jelentette be sajtótájékoztatón Cserna Gábor polgármester, szerdán.

1964.ben volt egy nagy omlás Dunaújvárosban, ekkor elindult egy komoly beruházás, 2,8 km hosszan, állami beruházásban megerősítették a partfalat. Közben a város terjeszkedett, és 2006-ban a Római lakótelep egy része is veszélybe került, valamint a Kőtár és a közelben lévő városi víztározó. 2008-ban nyert először a Kőtár alatti partfal megerősítésre pénzt az önkormányzat. Ennek a folytatása kezdődhet el a most nyertessé nyilvánított pályázatnak köszönhetően.

Közben ugyancsak a partfal mozgása miatt 2010 októberében életveszélyessé nyilvánították Táborállás egy részét Dunaújvárosban. 50 házat kellett kitelepíteni, köztük 25 állandó lakhelyet. Ma még mindig életveszélyes a terület, ám az emberek többsége saját felelősségére visszaköltözött otthonába.

Célszerű lett volna a Kőtárhoz beadott pályázatokba már Táborállást is bevenni, hiszen már akkor tudni lehetett, hogy ezen a részen is gondok lesznek- mondta a Fehérvár24-nek Orgovány Zoltán, az egyik Táborálláson élő lakos.

Úgy gondolják, hogy rossz a pályázati rendszer, mert a természet befolyásolására kiírt tendereknél több mint egy évnek kell eltelni a jóváhagyástól az első kapavágásig. Az önkormányzat szerencsére a legszükségesebb munkákat elvégezte Táborálláson, így a szárazságnak és annak köszönhetően, hogy a vizet kivezették a falból most csak minimális mozgások vannak a területen- hangsúlyozta Orgovány Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik