Belföld

„Szimplán átvertek” – devizahiteles közszolgák Orbán ígéretéről

Csalódtak az állami alkalmazottak, mert nem kaptak segítséget a végtörlesztéshez. Közben a kormányfő az árfolyamgátat népszerűsíti újabb levelében.

„Szimplán átvertek”- mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő, jogi végzettséggel rendelkező, középvezetői beosztásban lévő állami alkalmazott, utalva Orbán Viktor karácsonyi levelére. A kormányfő az év végén levélben buzdította végtörlesztésre a devizahitellel rendelkező állami alkalmazottakat, kedvezményes kamatozású forinthitel-konstrukciót ígérve nekik. A mentőcsomag azonban nem készült el, a múlt héten pedig kiderült, hogy a kormány inkább az árfolyamrögzítés keretein belüli kamatkedvezménnyel csökkentené a közszférában dolgozók hitelterheit.

A lapnak nyilatkozó közszolga elmondta: bejelentkezett a banknál, bízva abban, hogy egy kedvező konstrukcióval ki tudja váltani a hitelt, de most nagyon csalódott. Hallott a kedvezményes árfolyamrögzítésről, ugyanakkor ezt már csak akkor hiszi el, ha megjelenik az erről szóló jogszabály. Nem ő az egyetlen csalódott állami dolgozó.

“Sikerült belőlünk megint hülyét csinálni” – erről már a Magyar Tudományos Akadémia egyik tudományos főmunkatársa beszélt, aki szintén Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtti, kedvezményes forinthitelt ígérő levelének hatására jelentette be végtörlesztési szándékát.

Az állami segítség több mint 70 ezer, az állami szférában dolgozó embernek jelentett volna segítséget, ennyien jelezték végtörlesztési szándékukat, összes hitelük meghaladja az 450 milliárd forintot.

Újabb levelet írt Orbán

A végtörlesztésnél kedvezőbb megoldást talált a kabinet a közszolgálatban dolgozók „devizahitel-csapdából történő kimentésére” – a többi között erről ír a kormányfő a közszféra érintett munkavállalóinak szóló újabb levelében.

Az új típusú árfolyamgát ugyanis – a gyermekek számától függő állami kamattámogatásnak köszönhetően – átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőrészletet eredményez a jelenleginél.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: a leveleket ezen a héten postázzák, a közszolgálatban dolgozók pedig legkésőbb a hét végén, jövő hét elején meg is kapják azokat.

A Bankszövetség alelnöke a közelmúltban ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a devizahitelesek jobban járnak a fix árfolyamú törlesztéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik