Belföld

Művészek, feltalálók: itt a nagy lehetőség

Rockzenekarok, feltalálók álmait és egyéb kreatív projektek megvalósulását segíti egy újszerű projekttámogató módszer.

Egy hazánkban eddig ismeretlen kezdeményezés a különböző területeken működő kreatív elmék világmegváltó ötleteihez segít anyagi támogatókat találni. A másfél éve működő első hazai, úgynevezett nyílt közösségi innovációs műhely, a www.creativeselector.hu amerikai mintájára kínálja szolgáltatását. Az ötletekhez szükséges forrásokat „crowdfunding-modellel” teremti elő.

Ennek lényege, hogy az ötletek nyilvános projektek formájában felkerülnek a portálra, s így mindazok, akik szimpatizálnak velük, kisebb vagy nagyobb összegekkel támogathatják azokat. 300 ezer forint egyben nagy összegnek is tűnhet, ám ha csak ötven olyan ember akad, aki az ötletben fantáziát lát és szívesen áldoz rá néhány ezer forintot, a terv valósággá válhat, a „mecénások” pedig a felajánlott támogatásért cserébe különböző juttatásokban részesülnek.

Jelenleg négy ötlet megvalósításához keresnek támogatókat. Két hölgy évek óta tart könnyen beszerezhető alapanyagokból bio-szappankészítő tanfolyamot. Ők a tudásukat könyv formában szeretnék kiadni, s ehhez keresnek támogatókat. A támogatás mértékétől függően ajánlanak fel alapanyagokat, tanfolyamrészvételt vagy akár magát a tervezett könyvet a támogatóiknak. Van, aki kifejezetten nők számára tervezett széket, a Sixfeet elnevezésű lelkes csapat kutyatulajdonosok számára fejlesztett ki eb és gazdája között harmonizáló ékszer- illetve kiegészítő kollekciókat. Az úgynevezett Orditronic fantázianévre hallgató páratlan stresszkezelő eszköz pedig egy olyan speciális üveg, amelybe teljes hangerővel beleordíthatunk, a külvilág mégsem hallja meg dühünket vagy fájdalmunkat.  A projektet 10 ezer forint felett támogatók az első Orditronic széria egyedi designnal ellátott darabjait kapják majd ajándékba.

A jelenleg futó projektek mellett további innovatív elképzelések megalkotóinak jelentkezését várják a legkülönbözőbb témakörökben, akik jól kidolgozott – komoly vagy agyament, világmegváltó vagy csak épp szórakoztató – álmaik megvalósításához keresnek támogatókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik